Sopron és környéke

2018.08.28. 16:11

Nagy dobásra készülnek a fertődi Esterházy-kastélyban

A XI. Haydn Vonósnégyes Fesztivál szeptember 21-23-ig tartó programjában világot bejárt, nemzetközi versenyek első díját is <br><br>kiérdemelt együttesek koncertjeit hallhatjuk. Pompás zenei élményekre készülődhetnek a műfaj rajongói - hangzott el a fertődi sajtótájékoztatón.

kisalfold.hu

– A fertődi Esterházy-kastély a leghitelesebb helyszíne a Haydn-művek megszólaltatásának, hiszen a „Fényes" Esterházy Miklós által megálmodott kastélyban a legendás komponista negyed évszázadot élt, alkotott, vezényelt. A vonósnégyes fesztivállal Joseph Haydn nagysága előtt adózunk: ő volt a vonósnégyes klasszikus műformájának kimunkálója. Eszterháza ezen túlmenően hazánk egyik legszebb koncerthelyszíne is a magyar kormány elkötelezett, folyamatos támogatásának köszönhetően – emelte ki a Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza-központ ügyvezetője a keddi sajtótájékoztatón.


A XI. Haydn Vonósnégyes Fesztivál programjáról Rácz Márton, az Eszterháza-központ zenei vezetője szólt. A fesztivál szeptember 21-én, pénteken 19 órakor az idei salzburgi Mozart-verseny győztese, a francia-orosz család négy testvére alkotta Quatuor Tchalik műsorával indul. Másnap 15 órakor a Wespa Quartett – amelynek tagjai Londonban, Brüsszelben, Bécsben és Budapesten végezték el a Zeneakadémiát – játszik Maróth Bálint csellóművész vendégszereplésével.


A zenei versenyeken szintén első díjas cseh Bennewitz Quartet aznap 19-kor lép közönség elé. A fesztivál záró napján szeptember 23-án 15 órakor a hazai fiatal generációt képviselő Kruppa Vonósnégyes, 19 órakor akölni Signum Quartet – amely a világ négy földrészén vendégszerepelt már – muzsikál. Rácz Márton hozzátette: a koncerteket a kastély Haydn Termében rendezik, s olyan zeneszerzők darabjai csendülnek fel, mint Haydn, Mozart, Reynaldo Hahn, Schubert, Dvorak, Kodály, vagy Fanny Mendelssohn-Hensel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!