Sopron és környéke

2018.02.15. 08:00

Zebravilágítás: létezik jó megoldás

Történt valami az utcák világításával, pláne esőben és sötétben nem látni a gyalogost. A Kisalföld már többször foglalkozott a problémával, s olvasóink tapasztalatai megerősítettek bennünket: tényleg gond van. Volt, aki ausztriai példát javasolt, mi találtunk egy ideális hazai megoldást is.

Nagy Márta

Abban szinte minden autós egyetért: esőben hiába világítanak a lámpatestek, nem lehet jól látni a gyalogosokat. Az meg már kész életveszély, ha ráadásul fekete ruhában van a járókelő... A közlekedési szakembereket is foglalkoztatja a téma – írtuk korábban a gyalogátkelőhelyek megvilágításával foglalkozó írásunkban. (Előzmény: Esőben nem látni a gyalogost, 2018. január 23., Kisalföld.) Az olvasói visszajelzések megerősítettek bennünket, hogy a probléma valós, a legtöbb gépkocsivezető már megélte a hajmeresztő élményt; a semmiből a kocsi elé kerülő gyalogos és a satufék összefüggését... De nem elég boncolgatni a helyzetet, megoldást is kellene találni.


Friedrich Rezső nagycenki olvasónk osztrák példát ajánlott. "Haracsony (Horitschon) jó példa, a dús lombú fák sem akadályozzák meg, hogy jól látható legyen a gyalogátkelő. Rendes felfestés és két(!) darab jódgőzös lámpa világítja meg a zebrát, alacsonyabban befüggesztve a zebra fölé. Hihetetlenül jól látszik. Ott mehet fekete kabátos is..." – írta hozzászólásában. Megnéztük az osztrák példát, igaz, nappal, de a műszaki paraméterek így is látványosak: alacsonyabb kandeláber, nem LED-fényforrással...


– Az ideális gyalogátkelőhely messziről is látható, az a jó, ha megvilágításával, mint egy sziget, szinte kiemelkedik a környezetéből – mondja Kovács Miklós, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Az alezredes is alátámasztja az olvasói tapasztalatokat: esőben, sötétben gyakrabban történik gyalogosgázolás. – A legtöbbször, sajnos nappal is, a körforgalomból kihajtó autósok figyelmetlensége vezet balesethez. Rossz látási viszonyok miatt jellemzően egyenes szakaszon történnek gázolások zebrákon vagy a közelükben. Hiába van köd, eső, sötét, a gyalogos biztonságban érzi magát a zebrán, lelép az úttestre annak ellenére, hogy az autó nem lassít – teszi hozzá a szakember. 


Jól megvilágított zebrák után kutatva találtunk egy profinak tűnő megoldást, ami ráadásul magyar és amit az alezredes is ideálisnak tart. A pilisszentiváni székhelyű Tungsram-Schréder Zrt. több más mellett gyárt olyan zebramegvilágító berendezéseket, amik kifejezetten a láthatóságot tartják szem előtt. A megszokottnál sokkal alacsonyabb, nagyobb erejű és az úttestet két oldalról megvilágító lámpatesteknek köszönhetően hatásosabb is a Zebra range névre keresztelt termékcsalád. A cégnél megtudtuk, a megoldásuk nem drágább, mint a hagyományos berendezések és többek között Bábolnán, Dunaújvárosban és a Balaton partján állítottak már fel ilyeneket.

 

Haracsonyban (Ausztria) alacsonyabb a többinél a zebrát megvilágító két jódgőzös lámpa.

Haracsonyban (Ausztria) alacsonyabb a többinél a zebrát megvilágító két jódgőzös lámpa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!