Sopron és környéke

2018.02.26. 09:15

Leégett egy hétvégi ház Sopronban, egy ember meghalt - fotók

A Jereván-lakótelepen túl, a sínektől nem messze, a patak partján tegnap már csak a házikó elszenesedett maradványai mutatták a tragédiát.

mti

Halott embert találtak a tűzoltók a Makó utca végén, abban a hétvégi házban, amelyben vasárnap éjjel csaptak fel a lángok. Egy égési sérültje is van a tűznek, Robi, aki nyolcadik telét élte a városszéli kalyibában.


A mintegy harminc négyzetméteres épület teljes terjedelmében égett – ennyi a hivatalos hír, utánajárva a részleteknek kiderült; valószínűleg a fagy szedte első áldozatait vasárnap éjjel Sopron külterületén.


A jéggé dermedt környéket már tavaly is bejártuk Robi miatt, akivel egy kiskerttulajdonos beszélt meg érdekünkben találkozót, ám a férfi végül nem jött el. Akkor fedélnélküliekről készült a riport, a városszéli kiserdőben, szerszámosokban ugyanis többen is meghúzzák magukat a fagy elől. Robi egész éven át itt él, sokan ismerik, gyakran vállal kerti munkát a környéken. A kiszuperált ablakokból, deszkákból eszkábált kalyibájában a nyolcadik telét élte, volt ágya, takarója, fűteni is tudott. Valószínűleg ebből lett a baj.


A kalyiba ugyanis vasárnap éjjel lángra kapott. Hogy pontosan mi történt, talán soha nem derül már ki. Annyi biztos, hogy Robit mentő vitte el, az előzetes hírek szerint könnyű sérülésekkel. Csakhogy sajnos súlyos égési sebeket szenvedett, s jelenleg a győri Petz-kórházban ápolják. Prof. Oláh Attila, az intézmény orvos igazgatója a beteg állapotáról érdeklődésünkre elmondta, az égésplasztikai osztály intenzív részlegén kezelik, testének 15 százaléka égett meg, de mivel a légutak is sérültek, a férfi gépi lélegeztetésre szorul. Nincs közvetlen életveszélyben, de az állapota súlyos.


A vasárnap éjszakai tűzben azonban valaki meg is halt. Valószínűleg Robi „vendége" volt, de egyelőre semmit sem lehet tudni róla. Talán a kegyetlen hideg elől húzódott be ő is. A rendőrség bűncselekményre utaló körülményt nem talált, a haláleset körülményeit közigazgatási eljárás keretében vizsgálják. Mivel iratokat nem találtak, egyelőre az elhunyt személyazonossága sem derült ki.


A környéken s persze a város más részein is ezekben a napokban életre-halálra szóló harcot vívnak emberek a faggyal. Kérhetnének segítséget, de nem teszik. Ennek ellenére sem fordulhatunk el tőlük. Vörös kód van érvényben, ez azt jelenti, hogy a pályaudvarok is éjjel-nappal nyitva vannak; régiónkban a soproni pályaudvaron kívül Fertőszentmiklós, Kapuvár és Csorna vasútállomása sem zár be éjszakára. A hajléktalanellátás is felkészült az extrém hidegre, de minden ember figyelmére és jóérzésére szükség van ilyenkor. A 06-92/323-000-ás számon egy központi diszpécserszolgálat jelentkezik, s azonnal riasztják a segítőket. De nemcsak a fedélnélküliekre kell gondolni, az idős, magányos és beteg emberekre a fagyos napok alatt különösen figyelni kell.

 

Korábban írtuk

Egy halott embert találtak az utómunkálatok során a helyi hivatásos tűzoltók Sopronban, a Makó utcában, abban a hétvégi házban, amelyben vasárnap késő este ütött ki tűz.

 


A mintegy harminc négyzetméteres épület teljes terjedelmében égett, egy gázpalack felrobbant. Egy könnyű sérültje is van a tűznek, amelyet elfojtottak az egységek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!