Sopron és környéke

2018.01.04. 08:00

SzívCity az életünkért - Applikációval gyorsabban érkezhet a segítség

Győr-Moson-Sopron megyében is működik a SzívCity-program, aminek a lényege, hogy egy utcai rosszullétnél gyorsabban érkezhet a segítség. A mobiltelefonos applikáció letöltői riasztást kapnak, ha a közelükben újraélesztésre van szükség.

Nagy Márta


Magyarországon évente több ezren halnak meg hirtelen szívmegállás következtében, életüket csak a perceken belül megkezdett újraélesztéssel lehet megmenteni. Az egyedülálló SzívCity-rendszerhez csatlakozó, életmentésre vállalkozó emberek és az applikáció segítségével a remények szerint egyre több beteg kap esélyt a túlélésre – tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője.


Az okostelefonra letölthető applikáció az elsősegélynyújtót a helyszínre navigálja, így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre – ez a SzívCity lényege. Az applikáció összeköttetésben áll a mentőkirányító rendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nemcsak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi, ötszáz méteres sugarú körben elérhető SzívCity-elsősegélynyújtókat is.

Dr. Erdélyi Miklós Nagylózson tanfolyamot is szervezett, ahol a defibrillátor kezelését és az újraélesztést is megtanulták a résztvevők. Életet menthet a tudás... Fotó: Magasi

Dr. Erdélyi Miklós Nagylózson tanfolyamot is szervezett, ahol a defibrillátor kezelését és az újraélesztést is megtanulták a résztvevők. Életet menthet a tudás... Fotó: Magasi

– Nagyon jó ötletnek tartom ezt a rendszert, hiszen a szívleállásnál döntő fontosságúak az első percek. Az utcai rosszulléteknél a rendszer percek alatt életmentőt tud küldeni a helyszínre, sokkal gyorsabban érkezhet a segítség – mondta el dr. Erdélyi Miklós, Nagylózs és Sopronkövesd háziorvosa, mentőorvos.


Ő is regisztrált, és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány térképére feltetette a nagylózsi és a sopronbánfalvi fiókkönyvtárban lévő defibrillátort is. Hiszen ha az újraélesztőt még egy ilyen berendezés is segíti, még nagyobb az esély...


A programot az Alerant informatikai cég, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Resuscitatios Társaság és az Országos Mentőszolgálat együttműködése hívta életre, letöltése bármilyen Android vagy iOS operációs rendszerrel működő okostelefonra ingyenesen lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!