Sopron és környéke

2018.01.12. 08:00

Kevés a kisegítő a Soproni borvidéken, korán kell kezdeni a munkát

A tavaszias januárban a Soproni borvidék szőlőtermesztői hozzáfogtak a metszéshez. Ennek elsősorban a korlátozott munkaerő az oka: tavaszra végezni kell a munkával.

Gosztonyi Miklós

A Soproni borvidék szőlőiben egyre nagyobb a mozgás. Az enyhe januári időben a gazdák nekiálltak a metszésnek. 


– A szőlővenyigék metszésének célja, hogy az életenergia majd a rügyben összpontosulhasson – magyarázta Szóka Tímea őstermelő. – Nem szokatlan a korai metszés, tavaly ilyenkor szinte már be is fejeztük az egészet. Majdnem egy hektár földünkön csemegeszőlőt termesztünk. Tavaly igen szép, egészséges termésünk volt, reméljük, így lesz az idén is.


Kiss Attilaszőlész-borász szintén a szőlőben szorgoskodott. – Öt hektáron foglalkozunk csemegeszőlővel. Már most gondoskodunk arról, hogy tavaszra valamennyi szőlőtőkénk megújuljon, megfiatalodjon.

 

Kiss Attila szőlész-borász csemegeszőlőt termeszt. A metszés

Kiss Attila szőlész-borász csemegeszőlőt termeszt. A metszés


– A szakemberek jól tudják, metszés nélkül a szőlő egyenesen elkezdene fölfelékúszni, egészen addig, amíg van az útjában körbefonható akadály. Azt talán kevesebben ismerik, hogy a legenda szerint egy szamár tanította meg az embereket a szőlőmetszés hasznára. A mai Palesztina területén történt, hogy a falusiak rémületére egy szamár rágcsálni kezdett egy szőlőtőkét. Amikor később gyönyörű, nagy fürtöket hozott a megrágott tőke, úgy határoztak, a jövőben őkis megmetszik a tőkéket – mesélte Taschner István, a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke.


– Ez bizony igen munkaigényes feladat, és gondot jelent, hogy a Soproni borvidéken korlátozott a munkaerő. Akiknek tehát több hektár szőlőjük van, viszonylag korán kénytelenek elkezdeni a metszést a kötözéssel együtt, hogy időben készen legyenek. Ezt ugyanis csak a várható rügyfakadás előtt két héttel, március végén, április elején kellene elvégezni. A gazdákelőrelátóak, s nem hagynak semmit a véletlenre. 

 

Szóka Tímea őstermelő most is mindent megtesz azért, hogy jó termésük legyen. Fotó: Magasi

Szóka Tímea őstermelő most is mindent megtesz azért, hogy jó termésük legyen. Fotó: Magasi


A szakember hozzátette, a korai metszés nem befolyásolja a mélynyugalmi állapotban lévő szőlőt, még nem indult meg a nedvkeringés. Emiatt az sem jelentene gondot, ha hirtelen jönne egy nagyobb hideg ezekben a hetekben. 

Növényvédelmi szempontból viszont kifejezetten hiányzik a kemény tél. – Az enyhe időjárásban nem pusztulnak el, hanem szabadon felszaporodhatnak az állatikártevők és a gombák. Ha nem változik a helyzet, áprilisban akár nagy tömegben várhatják a károsítók, károkozók a szőlő kihajtását – utalt a veszélyre Taschner István.


- Ez annyit jelent, hogy ajánlott a kora tavaszi lemosó permetezés. Mindez akár öt-nyolc százalékkal is emelheti a szőlőművelésköltségeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!