Sopron és környéke

2018.01.31. 12:35

Gazdaság: az életminőség javítása a cél

Öt hazai - köztük a soproni vonzáskörzet - és öt osztrák térség gazdaságfejlesztési stratégiájának megalkotása után állítják össze a magyar-osztrák határtérségre vonatkozó gazdasági együttműködés tervezetét.

kisalfold.hu

A Sopron és térsége egyeztetésre váró vitaanyagát a kereskedelmi és iparkamara készítette el.


– Sopron térségében a rendszerváltás után megszűnő korábbi ipar helyén nem, vagy csak igen csekély számban jelentek meg olyan korszerű multinacionális cégek, mint Győrben vagy Szombathelyen. Ez a fejlődési fázis mondhatni kimaradt Sopron és vonzáskörzete gazdaságtörténetéből. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy ugrásszerű fejlődést valósítottak meg azok a térségek, amelyek egy fejlődési korszakot átlépve, rögtön a legkorszerűbb irányban alapozták meg jövőjüket. Ezért is ösztönözzük, hogy az „Ipar 4.0" címmel jelzett, a digitalizációra, automatizálásra, a tudástőke gyakorlati kamatoztatására épülő iparfejlesztéseket valósítsunk meg a régióban – összegezte a tervezet fő irányvonalát dr. Bihari István projektgazda a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarában rendezett fórumon. – Így válhat a Sopron–fertődi kistérség dinamikus és modern kisrégióvá, együttműködve a szomszédos hazai és osztrák térségekkel a gazdaság, az oktatás, a tudományos kutatás és a társadalmi élet számos területén.


– Soha ne feledjük, a valódi, végső célja a gazdaságfejlesztési stratégiának az itt élők életminőségének, életszínvonalának javítása – hangsúlyozta a projektgazda. – A jövőben jobban kell élnünk a gazdaságilag fejlettebb, az európai és a világgazdaságba már jobban integrálódott, versenyképesebb osztrák térségek nyújtotta lehetőségekkel. Ehhez ipari struktúránk átfogó minőségi megújítására, a fejlődési potenciált rejtő turizmus és a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, továbbá hatékony közép- és felsőfokú szakképzésre van szükség. Elengedhetetlen az oktatás, a tudományos kutatás és a gazdaság kapcsolatának erősítése, a kis- és középvállalatok működési keretfeltételeinek javítása.


Dr. Bihari István hozzátette: az elkészült tervezetet több körben fogják egyeztetni: a stratégia végső formáját a vállalkozói vélemények, javaslatok, ötletek alapján nyeri el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!