Sopron és környéke

2018.01.23. 11:05

Először adtak ki könyvet Völcsejről

"Nemes" Völcsej címmel jelent meg Békési István nyugalmazott tanár, középiskolai igazgató legújabb helytörténeti könyve, amelyet a település önkormányzata adott ki.

kisalfold.hu

– Nem vagyok völcseji születésű, közel másfél évtizede kerültem oda. Érdekelt a község históriája, például az, hogy miért mondják még ma is a helybéliek: „nemes Völcsej" – mondta el érdeklődésünkre a szerző.


– Az idősebbektől megtudtam, a lakosság számához viszonyítva itt volt a legmagasabb a nemesek aránya az országban, s ezt hazánk első, 1784–1787 között tartott népszámlálása igazolja. Völcsej 728 lakosa közül 208-an büszkélkedhettek nemesi származással. Természetesen a helyi nemesek is eltérő helyzetűek voltak. Völcsej nevét legkorábban 1230-ban említi egy oklevél, amely szerint a környék leggazdagabb famíliája, az Osl nemzetség völcseji birtokot is adományozott a csornai monostornak.


Az ezt követő évszázadokban sok nemes élt a faluban, ebből eredően számtalan oklevélből ismerhetjük meg Völcsej életét, viszonyait. Munkámat a falubeliek adatközlésekkel, iratokkal, archív fényképekkel gazdagították, de előkerült a völcseji iskola tevékenységének, történéseinek dokumentumgyűjteménye is az 1850-es évektől kezdődően. A kötet a falu világháborús éveit, ’56-os időszakát, valamint hagyományait, népszokásait is tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!