Sopron és környéke

2017.11.29. 08:08

Négy centis repeszgránátot emeltek ki a Fertő tóból - fotó

Fokozott biztonsági intézkedések közepette fésülték át a Fertő tó egyik védett területét. Onnan korábban gránátmezőt és egyéb második világháborús lőszert jeleztek. Most egy darab légvédelmi repeszgránátot találtak.

Gosztonyi Miklós

A Fertő tóra a Hansági-főcsatornán jutott ki a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvárokból, tűzszerészekből, egészségügyisekből, sofőrökből álló tizenöt fős egysége. Az ő feladatuk a robbanótestek felkutatása, hatástalanítása, megsemmisítése. Ők ellenőrzik és szükség szerint mentesítik a lőszerektől a hajózható vízi utakat is. Ezúttal a Fertő tó medrének egy részét kellett átfésülniük egy korábbi bejelentés után.


A keddi tűzszerészakciónak végül nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Mindössze egy darab négy centiméter átmérőjű magyar légvédelmi repeszgránátot kellett kiemelniük és megsemmisíteniük a tó megadott részéből.

Hárman a tizenöt fős egységből: balról Márfi Attila őrnagy, a kihelyezett részleg parancsnoka; mellette Tarlós Vince és Kelemen Ferenc. Fotó: G. M.

 – A számunkra megjelölt területet száz méter sugarú körben vizsgáltuk át, speciális víz alatti fémkeresőkkel – nyilatkozta a Kisalföldnek Márfi Attila őrnagy, a tegnapi akció parancsnoka. – Több kisebb jelet fogtunk, amelyek vasdaraboktól, egyéb fémtől származtak, de más robbanószert nem találtunk.


Korábban írtuk, hogy munkálatok kezdődtek a Fertő tó egykori magyar–osztrák határt jelző oszlopainak megjelölésére, a későbbi kiemelés megkönnyítésére. Akkor a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízi Polgárőrség munkáját segítő szonárhajó nagy mennyiségű fémtárgyat jelzett. Egyik búvárjuk lemerült, s felhozott közülük egyet, amely egy második világháborús gránátra emlékeztetett. Ezt követően jelezték a rendőrségnek, hogy a tűzszerészek szakértő munkájára lesz szükség azon a területen.


Dr. Markovics Zita főhadnagy, a tűzszerész- és hadihajós ezred szóvivője hozzátette: ezzel a Fertő tavi ügyet lezárták. Mindazonáltal ha bárhol robbanótesthez hasonló tárgyat találnak, továbbra is várják a bejelentéseket a 06-1/410-9790-es központi telefonszámukon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!