Sopron és környéke

2017.10.31. 08:00

Az életéért küzd a fertődi családapa

Szeptember elején kapott új szívet a Fertődön élő Svraka Antal. A fiatal családapa azóta is keményen küzd az életéért. Sokan imádkoznak felépüléséért, elsősorban felesége és kislánya, akik közel két hónapja másra sem gondolnak, csak Apa gyógyulására...

Nagy Márta

Másfél év várakozás után szeptember 3-án hajnali két órakor csörrent meg Svraka Antal fertődi otthonában a telefon: készüljön, perceken belül jön érte a mentő. A harmincöt éves férfi új szívet kapott, s ezzel esélyt az életre, hiszen a régóta szívrendellenességgel élő, gyerekkorában az USA-ban megműtött Antalnak ez adott esélyt a jövőhöz.


Este hétig tartott az új „motor" beültetése, de azt ugye laikusként is el lehet képzelni, hogy egy ekkora beavatkozás után a gyógyulás is hosszú, tele félelemmel, krízissel, aggodalommal. 


– Nem vagyunk túl a válságos állapoton, sajnos – mondja Svrakáné Dudás Gabriella, aki erejét megosztja a fővárosi kórházban fekvő férje, az első osztályos Hanna és a munkahelye között. – A műtét után nagyon nehezen indultak be a vesék, sokáig altatásban tartották, gégemetszésre is szükség volt. A múlt héten aztán kezdett jobban lenni, egyre többet volt ébren, sőt, olyannyira megerősödött, hogy az ágy szélére is kiültették. Hanna is meglátogathatta, ami mindnyájunk számára óriási boldogság volt. Szem nem maradt szárazon, még a sokat látott nővérek is sírtak – akkor az örömtől. Sajnos azóta megint jelentkezett egy probléma. Az új szív annyira pumpál, hogy nem bírják a tüdő hajszálerei és állandóan vér kerül a tüdőbe. Megint altatni kell... Az éjjel szállították át a Korányi-kórházba, ahol próbálnak specialistákkal megoldást találni. Az is lehet, hogy el kell távolítani egy tüdőlebenyt, de Tóni állapota nem biztos, hogy enged egy ilyen újabb, nagy műtétet – meséli a feleség. Rendkívül nehéz heteket él meg, de a kicsi lány miatt nem mutathat sem félelmet, sem gyengeséget. 

Másfél éven át várta a Svraka család azt a bizonyos telefont. Közel két hónapja dobog már az új szív, de a fiatal apukára és szeretteire még mindig küzdelmes hetek várnak.

Másfél éven át várta a Svraka család azt a bizonyos telefont. Közel két hónapja dobog már az új szív, de a fiatal apukára és szeretteire még mindig küzdelmes hetek várnak.

– Igyekszem minél gyakrabban meglátogatni a férjemet, ehhez segítőim is akadtak, de dolgoznom és Hannáról gondoskodnom is kell. Hálás vagyok, hogy a munkahelyemen nagyon mellettünk állnak és a barátok, az iskolatársak szülei is sokat segítenek. Nélkülük nem is tudom, mit csinálnék... – sóhajt nagyot Gabriella. De nem adja fel, ahogy küzd minden lélegzetvételért Antal is. Még a műtét előtt, az új szívre várva nyilatkozta a fiatal apuka a Kisalföldnek: – Eddig is életben tartott a jó Isten, talán van még dolgom itt. Túl kell élnem. Hannáért, a feleségemért élni akarok!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!