Sopron és környéke

2017.10.09. 09:00

Ami a szakmai munkát illeti, nincsenek nyelvi gondok, hiszen a balett nemzetközi nyelve francia

Orosz művészek a Sopron Balettben.

Gosztonyi Miklós

Nincsenek kellően megbecsülve idehaza a táncművészek. Nem is lehetett Sopronba csábítani a Magyar Táncművészeti Egyetemen frissen végzettek közül senkit, mivel mindenki külföldi társulatokhoz szegődött. Nekünk az új évadra Oroszországból sikerült professzionális táncosokat hívni

– részletezte Demcsák Ottó, a Sopron Balett Harangozó-díjas koreográfusa, művészeti vezetője.


Arcpirító fizetések

A Győri Balett egyik emblematikus alakja, Demcsák Ottó kettős érzések kereszttüzében végzi az általa alapított Sopron Balett művészeti munkáját.

A soproni teátrum tánctagozata öt évvel ezelőtt alakult meg, s 2015 óta Sopron Balett néven működünk. Munkánkban a legnagyobb nehézséget a táncosok elvándorlása jelenti, ami az igen alacsony bérekre vezethető vissza. Ráadásul e mozgásművészeti ág követeli a legnagyobb fizikai igénybevételt, ezáltal a balettosok futják be a legrövidebb életpályát a többi művészhez képest. A hazai balettigazgatók idei fórumán egyértelműen meg kellett állapítanunk: a rendszerváltás óta nem tudták úgy rendezni a táncművészek fizetését, hogy az arcpirító ne lenne, pedig a hazai és a nemzetközi sikerek miatt sokkal nagyobb anyagi megbecsülést érdemelnének

– magyarázta Demcsák Ottó.

– Bíztam abban, hogy a Sopron Balettet egy olyan támogatói kör veszi majd szárnyai alá, mint ami más együtteseknél tapasztalható, ám ez még várat magára. A jogi keretek pedig meglennének, s egyre több a hazai és külföldi meghívásunk.  

Fotó: Magasi Dávid

Darija Pisminceva, Andrej Potapov és Alekszej Batrakov balettmester, koreográfus személyében orosz táncművészekkel bővült  a Sopron Balett.

Fotó: Magasi Dávid

Partnerség a jövőért

Demcsák Ottó más problémára is rávilágított:

– Idén szerettük volna új táncosokkal bővíteni a társulatot, de a Magyar Táncművészeti Egyetem frissen végzett táncművészei – tizenkét lány és nyolc fiú – egytől egyig külföldi társulatokhoz szegődtek. A pécsi és a győri táncművészeti szakközépiskola végzősei között pedig egyetlen fiú táncos sem volt. Ezért is örülünk annak, hogy a soproni társulat az oroszországi Saransk City Ballettel két éve együttműködési megállapodást kötött. A partnerség vendégszerepléseket, koreográfusok és balettmesterek cseréjét, közös produkciók létrehozását foglalja magában. Éltünk a lehetőséggel, s az új évadra a Sopron Baletthez hívtunk két orosz professzionális táncművészt; valamint Alekszej Batrakov személyében balettmester-koreográfussal egészült ki a társulat.


Többnyelvű tanórák

Az új Sopron Balett október 13-án tartja „Táncrapszódia" címmel évadnyitó bemutatóját a Petőfi Színházban. Az estén Demcsák Ottó  Labirintus; Alekszej Batrakov Lángoló szív, továbbá Rovó Péter  Mozart szelet című koreográfiáját láthatja a közönség.

Már javában zajlanak a próbák. A szakmai nyelv francia, így az semmi gondot nem jelent. Ami pedig a hétköznapok világában való eligazodást illeti, angolul értekezünk, illetve a soproni színház dramaturgja, az orosznyelv-tudással rendelkező Németh Ervin segít nekünk

– tette hozzá Demcsák Ottó, aki korábban mesterkurzust tartott Oroszországban, míg Alekszej Batrakov,  a szaranszki balett vezetője Sopronban.

 

A Sopron Balett komoly reklámhordozója lehetne a város gazdasági életének is.

Fotó: Magasi Dávid

Mindene a tánc

– Ötéves korom óta táncolok, mindenem a balett és a koreográfusi munka, amely esetemben nem is nevezhető munkának, inkább szenvedélynek – említi Batrakov. – Ottó felkérésére jöttem Sopronba, s ha tetszik a munkám, akár hosszabb időre is tervezhetem ittlétemet. Nem szakítottam az eredeti társulatommal sem, haza-hazautazva a szaranszki színpadra is állítok darabokat. A klasszikus alapokra épülő, kortárs elemekkel gazdagodó stílusirányt követem.

Először szerződtem Magyarországra, orosz társulatommal Kínában és Franciaországban is turnéztam. Nagyon várom a soproni évadot, az itteni közönséget. Szeretnék megtanulni magyarul, de a nyelvük igen bonyolult. Szerencsére a balett „nyelvét" mindenki megérti

– mosolygott az elragadó balerina, Darija Pisminceva.


A Sopron Balett másik orosz táncművésze Andrej Potapov:

Alekszej Batrakovtól értesültem arról, hogy férfi táncost keres a Sopron Balett. Örömmel jelentkeztem, hiszen Magyarországon még nem jártam. Korábban az orosz társulattal Németországban, Angliában és az Egyesült Államokban is vendégszerepeltem. A soproni kollégákkal jól kijövünk, barátságos a légkör. Novembertől a Líceum magyartanárától fogjuk tanulni a nyelvet...


Rock, musical és rapszódia

A Sopron Balett közreműködik a Petőfi Színház több zenés előadásában, például az Ármány és szerelem című rockzenés játékban, a The Blues Brothers musicalshow-ban is. Egész estét betöltő, Táncrapszódia című produkciójuk pedig színházi bérletben lesz látható.


Megterhelő évad

230 alkalommal lép színpadra a Sopron Balett a 2017–2018-as évadban.Cikkünket a Kisalföld hetente hétfőn megjelenő Kultúra mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!