Sopron és környéke

2017.07.13. 09:28

Tízforrás fesztivál 2017 Hegykő - Nyitás Szabó Balázs bandájával - Részletes program, irány a Fertő-táj!

Péntektől tíz napon át zajlik a Fertő-táj legnagyobb kulturális fesztiválja, a Tízforrás.

kisalfold.hu

Tapsolhatunk a Margaret Islanddel fellépő Lábas Vikinek, aki elnyerte már a Magyarország hangja címet; a KFT együttesnek, Charlie-nak is, de koncertezik többek között Szabó Balázs Bandája, Ferenczi György és az első Pesti Rackák, a Sator Quartet, a Jónás Vera Experiment és Deák Bill Gyula is. Hegykő és térsége Munkatársunktól– Az idei, holnap kezdődő és július 23-ig tartó Tízforrás Fesztivál újdonsága, hogy a belépőjegyek és a fesztiválbérletek otthonról is megvásárolhatók elővételben, online módon, kedvezményes áron – közölte a szervezők nevében Szigethi István, Hegykő polgármestere. – Hegykő mellett programok várják a közönséget Fertőhomokon, Hidegségen, Nagycenken, Fertőszéplakon, Fertődön és Sarródon.



Július 14., péntek

A vihar miatt tavaly félbeszakadt koncert mintegy folytatásaként, az idei Tízforrás Szabó Balázs Bandájának fellépésével kezdődik a hegykői szabadtéri színpadon este fél 8-kor. A népzene, a rock, a pop és a funk határvidékein mozgó Szabó Balázs Bandája egyik nagylemeze 2015-ben „Az év alternatív albuma" kategóriában Fonogram-díjat kapott. A koncertet megelőzően, a Tízforrás nyitányaként Orbán Attila Szentendrén élő festőművész alkotásaiból nyílik tárlat a hegykői Tornácos Panzióban este 6-kor, a Horváth & Lukács Galéria szervezésében.

Szabó Balázs Bandája



Július 15., szombat

Nagycenk, Szent István-templom, 19 óra: Kuzsner Péter orgonakoncertje. Nagy sikerű koncertek fűződnek a nevéhez – hazánk városai mellett – Bécsben, Luxemburgban, Brüsszelben, Strasbourgban, Párizsban is.


Hegykő, Fenc-ház, 19 óra: Kátai Zoltán énekmondó műsorában históriás énekek és reneszánsz magyar dalok csendülnek fel gitáron, kobzon, kontrán, lanton, fidulán.


Július 16., vasárnap

Fertőszéplak, Mindenszentek temploma, 17 óra: A Sator Quartet műsorában archaikus latin zsoltárszövegek, klasszikus és kortárs jazz-zenészek játéka, Bognár Szilvia és Lovasi András éneke, mai szakrális zene hallható.


Hegykő, Csipkeház, 18 óra: A Kiskalász zenekar gyermekműsora. Stílusuk a magyar népzenei motívumokon, a latin és cigány zenén keresztül az arab zenéig terjed. Kicsikkel és nagyokkal kedveltetik meg a dallamokat, ritmusokat, az élő hangszeres zenét.

Hegykő, szabadtéri színpad, 19.30: Ferenczi György és az első Pesti Rackák koncertje. „Sok jó zene kis helyen is elfér" – mondjuk egy szájharmonikában. Ferenczi György (a világ egyik legjobb szájharmonikásaként kitüntetett muzsikus) és a Rackák értelmezésében Jimi Hendrix és Petőfi, a rhytm & blues, a magyar népzene, s a világzene találkozása nem alkalmi kísérlet.


Július 17., hétfő

Hegykői Csipkeház, 19.30: Jónás Vera Experiment koncertje. Jónás Vera énekes, dalszerző, gitáros a 2011-ben alapított zenekarával Japánban is turnézott.

Hegykő, Fenc-ház, 22 óra: Testről és lélekről (magyar film). Az alkotás idén elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját.



Július 18., kedd

Hidegség, Szent András-templom, 18 óra: Szurgyi Gergely gitárkoncertje. Szurgyi Gergely a győri egyetem művészeti karán szerzett diplomát klasszikus gitár szakon, kiváló eredménnyel.


Nagycenk, Szent István-templom, 19 óra: Róth Márton orgonakoncertje. Róth Márton (1973) 1993-ban felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémia evangélikus egyházzenei szakára. Több osztrák kórus vezetője. Koncertezett Magyarországon, Ausztriában, Németországban és Olaszországban.


Hegykő, szabadtéri színpad, 19.30: Deák Bill Gyula koncertje. „A blues egy életforma, egy életérzés – magával ragad és nem ereszt" – ahogyan fogalmazott a magyar blueskirály. Chuck Berry mondta róla: „Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam."


Július 19., szerda

Hidegség, Papkert, 18 óra: Korpás Éva és zenekara koncertje. Korpás Éváék zenéje különböző stílusok fúziója: az akusztikus dzsessz, a folk, a kortárs klasszikus zene és a könnyű műfaj elemei ötvöződnek. Korpás Éva számos szakmai kitüntetés birtokosa, köztük a legjobb énekesnek járó díjé.


Hegykő, szabadtéri színpad 19.30: A Margaret Island együttes koncertje több ponton is megidézi a folk stílust. Énekesük, Lábas Viki szerepelt a The Voice-ban, s kiérdemelte a „Magyarország hangja" címet.


Július 20., csütörtök

Nagycenk, Szent István-templom, 19 óra: Vadász Attila orgonakoncertje. Debrecenben, majd az Amszterdami Konzervatóriumban diplomázott. Olaszországban nemzetközi versenyen ért el első helyezést, s nemcsak Európában, hanem Brazíliában is adott hangversenyt.


Hegykő, szabadtéri színpad, 19.30: A Kiscsillag együttes koncertje. A Kiscsillag mára hazánk első számú, évről évre megújuló art-rock zenekarának tekinthető.

Hegykő, Fenc-ház, 22 óra: A martfűi rém (magyar film). Az alkotás összesen 9 kategóriában nyert díjat 2017-ben a Magyar Filmhéten. A vetítés után beszélgetés lesz a sorozatgyilkost alakító Hajduk Károly színésszel.


Július 21., péntek

Nagycenk, alkotóház, 19 óra: A Spiritus együttes fellépése. A 2013 őszén alakult együttes a zenéjük és annak mondandója által szeretné táplálni a lélek tüzét.


Hegykő, szabadtéri színpad, 19.30: A KFT (Korlátolt Felelősségű Társaság) együttes koncertje. A legendás és ironikus hangvételű, 1981-ben alapított zenekarról mindent elmond Laár András jelmondata: „A világ dolgaiért csak korlátozottan tudunk felelősséget vállalni."


Július 22., szombat

Nagycenk, alkotóház (eső esetén a községháza díszterme), 18 óra: XIV. Hársfa Fesztivál. Fellépnek a már Ausztriában, Hollandiában, Olaszországban, Lettországban, Romániában vendégszerepelt Czenki Hársfa Néptáncegyesület; a Kövirózsa Kulturális Egyesület Sopronkövesd és a Káldi Napraforgók Egyesülete.


Hegykő, Csipkeház, 19.30: Pátkai Rozina koncertje. Az olasz gyökerekkel rendelkező magyar énekesnő számos nemzetközi verseny díjazottja, elismeréseinek sorát jazz- és fringe-fesztiválok színpadain gazdagította szerte a világban.


Július 23., vasárnap

Hegykő, szabadtéri színpad, 19.30: Charlie koncertje. „…ami soul, az szól…" Charlie az a művész, akit valószínűleg minden hazai zeneszerető ember ismer. A rock, a jazz, a blues, a soul és a funky jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze, trombitás. Többszörös eMeRTon-díjas művész, akinek munkásságát többek között Arany Zsiráf-díjjal, Liszt Ferenc-díjjal, 1993-ban a Magyar Érdemrend kiskeresztjével ismerték el. Kiállítások


Július 14., péntek

Hegykő, Tornácos Panzió, 18 óra: Orbán Attila festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás. Köszöntőt mond Szigethi István polgármester, ajánlót Baky Péter képzőművész. Közreműködik Orbán Bori énekesnő (a képzőművész lánya) és Pánczél Kristóf zongorista.


Július 15., szombat

Fertőhomoki tájház, 17 óra: A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a hegykői önkormányzat együttműködésében létrejött Hegykői Művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitója. A tárlat a fesztivál ideje alatt naponta 10–12 és 13–18 óra között látogatható.


Hidegség, Toronhegyi Pajta, 18 óra: Dedinszky Márta festőművész és Fülöpné Farkas Gyöngyi amatőr festő kiállításának megnyitója. Ajánlót mondanak dr. Ráczné dr. Schneider Ildikó nyugdíjas múzeumigazgató és Magyarné Derszib Eti festőművész. A tárlat Grubits János faszobrász, pajtatulajdonos szervezésében jött létre. Látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 16–19 óra között, illetőleg a +36-30/543-4925-ös telefonszámon előzetes bejelentés alapján augusztus 5-ig.


Július 16., vasárnap

Nagycenki alkotóház, 15 óra: Lélekpillangó – Csikós László és Tekán János, az Alpokalja Szociális Központ zsirai telephelye lakói festményeinek tárlatmegnyitója. Közreműködik a zsirai intézmény tánccsoportja és Rózsa Irén (vers). Látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 17–20 óra között, továbbá az alkotóházban tartott fesztiválprogramok alkalmával.


Aratás, kézműves-foglalkozások, ökotúrák


Sarródon, a tájházban gyülekezhetnek július 15-én, szombaton azok, akik a paraszti munka legjobban várt eseményét, az aratást szeretnék kipróbálni. A résztvevőket birkapörkölt is várja. Információ: Kemenár Katalin, 06-70/456-8037.

Kézműves-foglalkozások: a fertőhomoki tájházban július 17–21-ig 9–12 és 14–17 óráig bemutatókat tartó kézművesmesterek a népművészet hangulatába és tárgykultúrájába vezetik be a látogatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!