Sopron és környéke

2017.07.11. 09:00

Fertői tűzvész - Két óra telt el az ötös fokozatig

Nem vizsgázott jelesre a katasztrófavédelem központosított rendszere a Fertő tavi tűznél. Lapunk birtokába került a nádtetejű cölöpházakat június 28-án sújtó tűz műveletirányítási eseménynaplója.

Gosztonyi Miklós

Ebből kiderül: a 10 óra 29 perckor érkezett segélykéréskor kiadott kettes kiemelt fokozatú riasztást csak 12 óra 22-kor emelték a legmagasabb, ötös kiemelt fokozatúra.


A Fertő tó és a környék különlegességének számító huszonegy nádtetejű cölöpházból tíz megsemmisült a június 28-i tűzben a nagyszámú hivatásos, valamint hazai és osztrák önkéntes tűzoltó hősies küzdelme ellenére. Már akkor sokan nem értették: miért csak kettes kiemelt fokozatú riasztással kezdték az oltást, amikor nádtetejű, faszerkezetű házakról van szó, ráadásul erősen fújt a szél.


Az oltási naplóból látszik, hogy a 10 óra 29 perckor érkezett segélykérés után közel két óra telt el, mire döntést hoztak a kiemelt ötös riasztásról.

Az épnek tűnő épületek vizsgálata során kiderült, a megmaradt házakban is keletkeztek károk a hőhatás miatt. Fotó: Magasi(A kettes riasztási fokozatról akkor beszélünk, ha a beavatkozáshoz 2,5–3 raj, míg a legmagasabb, az ötös riasztási fokozatnál hatnál több raj szükséges.) Valószínűleg a katasztrófavédelem irányítási rendszeréből adódik ez a probléma, vagyis abból, hogy a tűznél az oltáshoz szükséges erőkről és eszközökről nem helyben, hanem egy távoli központban döntenek. A Fertő tavi tűzzel kapcsolatban az is válaszra vár, hogy az osztrák önkénteseket a kezdetekkor miért várakoztatták meg és miért nem kértek helikopteres oltást az osztrákoktól, hiszen a gépek bevetésre készen álltak. Alkalmazásuk az osztrák tűzoltók szerint hatékony lett volna.


Az oltási naplóból látszik, hogy a 10 óra 29 perckor érkezett segélykérés után közel két óra telt el, mire döntést hoztak a kiemelt ötös riasztásról. Mindez akkor történt, amikor az ötödik üdülő, valamint a mellette lévő ház sarka is meggyulladt. „Az állomány kimerült" – áll a naplóban 12.22-kor, s az is látható, hogy a riasztást ekkor emelték a legmagasabb fokozatúra (bár 11 óra előtt néhány perccel már hármasra minősítették a helyzetet). Mindennek azért van jelentősége, mert valószínű, hogy az ötös kiemelt fokozatnál riadóztatott erők korábbi időpontban való kiérkezése hatékonyabb mentést tett volna lehetővé. Hiszen az akkor indított szombathelyiek útja 59 percig, a lébényieké 76, a pápaiaké 74, a sárváriaké 51 percig tartott. Az idő pedig ezen órákban a páratlan értékű házak közül több megmentését jelenthette volna.


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz még a múlt héten fordultunk kérdéseinkkel, hogy megtudjuk, a magyarok miért nem kérték az osztrák részről a helyszínen a magyar oltási parancsnoknak szóban felajánlott tűzoltó helikopter bevetését. Mi lett volna a hivatalos útja annak, hogy a segítséget igénybe vehessük? A konkrét esetnél ki kérhette vagy engedélyezhette volna a tó közelében készenlétben állt osztrák tűzoltó helikopter segítségét?


A budapesti főigazgatóság szóvivőjétől kapott válasz szerint „a magyar katasztrófavédelemhez nem érkezett hivatalos felajánlás osztrák tűzoltó helikopterek bevetésére vonatkozóan, ily módon felajánlás elutasításáról sem lehet beszélni. A magyar tűzoltóerők a legmagasabb riasztási fokozatnak megfelelő létszámban és a legmagasabb színvonalú technikával avatkoztak be a fertőrákosi tűzesetnél, a hivatásos egységek munkáját önkéntesek is segítették."


Kérdésünkre, hogy tudják-e már, mi okozta a felújítás alatt állt épület lángjait, amiből a tűzvész elindult, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon közölték: még tart a vizsgálat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!