Sopron és környéke

2017.07.12. 11:50

Egy tuti tipp - Így biztosan ingyenes a parkolás Sopronban

A zöld rendszámú autók a felszíni parkolóhelyeken már ingyenesen állhatnak.

kisalfold.hu

Pályázatot nyújtott be az önkormányzat elektromos töltőállomások kiépítésére. A Jedlik Ányos Tervhez kapcsolódó pályázat szerint két 22 kilowattos teljesítményű töltő épülhet ki az elektromos, zöld rendszámú autók ellátására. Az egyik töltőoszlop a GYSEV-pályaudvar előtti parkolóban, a másik pedig a Petőfi téri mélygarázsban lenne, de utóbbi valószínűleg mégis az egyik felszíni parkolóban lesz. A beruházás 5,2 millió forint, amiből az elnyert támogatás 4,95 millió.


A pályázat feltételeként a töltők üzembe helyezésétől biztosítani kell a városban a környezetkímélő gépkocsik ingyenes parkolását legalább a pályázat ötéves fenntartási időszakának végéig.


A közgyűlés ennek érdekében módosította a parkolási rendeletet úgy, hogy a zöld rendszámú autók a felszíni parkolóhelyeken már ingyenesen állhatnak. Az új töltőállomásokat ugyanakkor csak a töltés idejére, legfeljebb három órán át foglalhatják el, ennek érdekében egy, a műszerfalon elhelyezett órát kell majd alkalmazniuk.


A Jedlik Ányos Terv célja egyébként, hogy Magyarországon 2020-ig a forgalomban lévő járművek 1,5 százaléka elektromos autó legyen.


Két töltő – Sopronban két töltőállomásuk van az elektromos autóknak: az Interspar parkolójában, illetve a FullEnergy töltőállomáson ingyen „tankolhatnak" a zöld rendszámosok. Úgy tudjuk, jelenleg mintegy tíz elektromos autó fut a városban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!