Sopron és környéke

2017.07.08. 09:00

Cserediákból fogadószülő Kópházán

Az agrármérnök Borosné Gréczy Zsanett - és annak idején férje is - egyetemista cserediákként járt az Egyesült Államokban. A kópházi pár számára nem volt kérdés, hogy családjuk bekapcsolódjon a nemzetközi cserediákprogramba.

 – Soha nem felejtjük el az akkori élményeket, s hogy mennyit tanultunk. Ezért mi is örömmel jelentkeztünk fogadócsaládnak – mondta Zsanett.


– Gyermekeink most 15, 13 és 10 évesek. Amikor külföldi diákokat fogadunk, ők élőben tapasztalják meg, mennyire fontos az idegennyelv-tudás – folytatta Borosné Gréczy Zsanett. – A cserediákprogramban ez a legvonzóbb, no meg az, hogy más világrészek színes kultúrája érkezik az otthonunkba, s akár életre szóló barátságok is kialakulhatnak. Külföldi vendégeinkkel azóta is tartjuk a kapcsolatot – foglalja össze a külföldi diákfogadások pedagógiai hozadékát Borosné Gréczy Zsanett. 


– Először – öt éve – egy thai lányt vettünk oltalmunk alá, aztán olasz, indiai, ausztrál diák talált ideiglenes otthonra nálunk. Az elmúlt tanévben egyiptomi cserediákot láttunk vendégül, most augusztusban egy 17 éves török fiút várunk. Valamennyien soproni középiskolában folytatták-folytatják tanulmányaikat ittlétük során. 

Boros Ábel, Borosné Gréczy Zsanett, Boros Árpád, Boros Aliz, Monica Montasser egyiptomi AFS-cserediák. Elöl Boros Kornél.

Boros Ábel, Borosné Gréczy Zsanett, Boros Árpád, Boros Aliz, Monica Montasser egyiptomi AFS-cserediák. Elöl Boros Kornél.

– A fogadócsalád persze megszabhatja, mennyi időre – két hétre, három hónapra, fél évre vagy egész tanévre – vállalja a külföldi diák elhelyezését. Mi az egy évnek vagyunk a hívei, mert akkor van idő arra, hogy a külföldi diákigazi családtaggá válhasson. Azok is bátran jelentkezhetnek fogadónak, akik csak magyarul tudnak, mert a fiatalok rendkívül tanulékonyak. Bár mi beszélünk angolul – s az elején ez persze könnyebbséget jelent –, arra törekszünk, hogy vendégeink az év leteltével képesek legyenek magyarul kommunikálni – fűzte hozzá Zsanett. 


Augusztus végéig tizenhat országból több mint száz cserediák érkezik Magyarországra a 2017/18-as tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében. Közülük legalább tíz középiskolás megyénkben nyer elhelyezést. Számukra toboroz önkéntes fogadócsaládokat a világ legnagyobb nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS), amely július végéig dönt, kik számíthatnak idén külföldi diák fogadására. Az önkéntes családoknak az AFS fedezi a diák utazásiköltségeit, iskolai étkezését, betegség- és baleset-biztosítását, esetleges gyógyszereit. Az érdeklődők részletesebb felvilágosítást a www.afs.hu oldalon szerezhetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!