Sopron és környéke

2017.06.21. 08:00

Parndorfi ügy: gyötrelmes halála volt a 71 menekültnek a zárt, levegőtlen hűtőkocsiban

A migránsok kitartó dörömbölésére az elsőrendű vádlott a telefonban felindultan azt is mondta: a migránsok halálát akarja - hangzott el a tárgyaláson.

Munkatársainktól

Befejeződött a vádirat ismertetése


Befejeződött a vádirat ismertetése a 71 migráns halálát okozó parndorfi és több tucatnyi másik embercsempészési ügy büntetőperének első tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken szerdán.


A vád szerint a bűnszervezet 2015. február és augusztus között 31 alkalommal, anyagi ellenszolgáltatásért, elsősorban Afganisztánból, Szíriából, Irakból összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonok rakterébe zsúfolva.


Az ügyészség szerint a bűnszervezet 30 éves afgán vezetője biztosította a működéshez szükséges pénzt, szervezte társaival a migránsok szállítását. Szintén szervező egy 31 éves bolgár férfi, aki a bolgár embercsempész sofőrök főnöke volt, valamint egy 51 éves bolgár-libanoni kettős állampolgár, aki a járműveket és az ideiglenes rendszámokat szerezte be. A többi vádlott sofőrként és a csempészjárműveket kísérő úgynevezett előfutóként vett részt a bűncselekményekben.


A "parndorfi ügy" a vádirat 25. pontjában szerepel, elkövetésével az ügyészség az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottakat vádolja.


A vádpont tényállása szerint 2015. augusztus 26-án hajnalban Mórahalom térségébe egy hűtőkamionba szállították be az 59 férfit, 8 nőt és 4 gyermeket. A migránsok iraki, szíriai, afgán, illetve iraki származásúak voltak. A negyedrendű vádlott vizet adott a migránsoknak, majd bezárta a raktér ajtaját. A szellőzés, ablak nélküli raktér 15 négyzetméter sem volt, ajtaját csak kívülről lehetett nyitni, emberek szállítására alkalmatlan volt.


A hűtőkamion előtt az első- és a másodrendű vádlott haladt egy-egy személygépkocsival. A negyedrendű vádlott által vezetett hűtőkamion mögött a harmadrendű vádlott ment egy személygépkocsival. A szállítás során a vádlottak folyamatos telefonos kapcsolatban álltak.


A Kecskemétről a magyar-osztrák határ felé tartó hűtőkocsiban a migránsok a légszomj, túlmelegedés, kiszáradás miatt 30-40 perc elteltével dörömbölni, kiabálni kezdtek. Jelzésüket a vezető észlelte, de az elsőrendű vádlott azt az utasítást adta, hogy ne foglalkozzon a raktérbe zárt emberekkel, az ajtót ne nyissa ki, folytassa útját. A vádlottak tudták, hogy a hűtőkamionban nincs levegő.


A migránsok kitartó dörömbölésére az elsőrendű vádlott a telefonban felindultan azt is mondta: a migránsok halálát akarja, és ha ez megtörténik, a negyedrendű vádlott Németországban tegye ki a holttesteket. A másodrendű vádlott pedig telefonon azt mondta a negyedrendűnek, hogy tegyen úgy, mintha nem is hallaná a raktérből kiszűrődő dörömbölést, a migránsok "dögöljenek meg".


Egy ízben az autópálya leállósávjában két kanna üzemanyaggal feltöltötték a tankot, de aztán továbbindultak, anélkül, hogy kinyitották volna a raktér ajtaját. Ekkor már nem hallottak semmilyen zajt a hűtőkamion belsejéből. A határt Hegyeshalomnál 9 óra után lépték át az embercsempészek, majd egy esetleges rendőri intézkedéstől tartva Parndorf közelében megálltak, és a hűtőkamiont hátrahagyva egy személygépkocsival Szlovákián keresztül visszatértek kecskeméti szállásukra.


Az osztrák autópálya-rendőrség alkalmazottai augusztus 27-én 11 óra körül ellenőrizték az elhagyott hűtőkamiont, és a rakterében megtalálták a 71 holttestet.


Az áldozatok halála a világítás és az oxigén hiánya, a nehézlégzés, a halálfélelem, a fejfájás miatt különösen gyötrelmes volt. Többségük másfél órán belül meghalt - közölte az ügyész.


A vádirat következő pontja szerint a bűnszervezet hetedrendű vádlottja már másnap hajnalban, 2015. augusztus 27-én egy járműbe 67 afgán, szír és iraki migránst vett fel Mórahalom közelében, és az ausztriai Gálosig (Gols) vitte őket. Segítői az első-, a másod-, az ötöd- és a hatodrendű vádlottak voltak. A migránsok közül többen eszméletüket vesztették, de sikerült kirúgniuk a kamion rakterének ajtaját, így ezúttal senki sem halt meg.


Az elsőrendű vádlott az embercsempészések során legalább 94 millió, a másodrendű vádlott közel 9 millió, a harmadrendű vádlott mintegy másfél millió, a negyedrendű vádlott 300 ezer, az ötödrendű vádlott pedig 1 millió 300 ezer forint jövedelemre tett szert.


Az ügyészség a 11 külföldi férfit - akik közül egy szökésben van - bűnszervezetben elkövetett embercsempészettel, közülük négyet a parndorfi eset miatt különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádol.


A nyolcvannyolc oldalas vádirat ismertetését követően a bíróság elutasította a nyolcadrendű vádlott védőjének indítványát, melyben a védencét érintő eljárás elkülönítését kérte.


A büntetőper csütörtökön vádlottak meghallgatásával folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken.

 

Bábeli zűrzavar a tárgyaláson


A vádirat ismertetése előtt az elsőrendű vádlott tört magyarsággal bejelentette, hogy a nyomozás során volt egy pastu tolmács, akivel jól megértette magát, most viszont nem érti tökéletesen az elhangzottakat, hiszen legalább 30 nyelvjárás él a nyelvben, így szeretné, ha a korábban alkalmazott tolmács fordítana a tárgyalás ideje alatt is.


Jádi János, a tanács elnöke elmondta: a tolmács személyét a vádlott nem választhatja meg. A kirendelt tolmács nyelvismerete anyanyelvi szintű, így ezzel kapcsolatosan szakmai kifogás nem merülhet fel.

Bíróság előtt a pandorfi halálkamion vádlottjai. Fotó: MTI - GALÉRIA


A vádirat ismertetése közben az elsőrendű vádlott megint azt kifogásolta, hogy a pastu tolmács szerinte nem anyanyelvi, mert ő ismeri a vádiratot, és már a fordítása is hibás, a vádirat szó helyett szerinte az szerepel, hogy „háború forma". A női tolmácsot ezzel ismét felháborította: ő elismételte, ez az anyanyelve, és Kabulban diplomázott. A vádlott ezt is megkérdőjelezte, szerinte nincs is olyan oktatási intézmény Kabulban, ahol ilyen végzettséget lehet szerezni. A tolmácsok fülkéjéből kihallatszott, amint egyikük kikéri magának, hogy megkérdőjelezik nyelvismeretét.


A zsúfolt és meleg tárgyalóteremben a zűrzavart tovább fokozta, hogy a hallgatóság soraiban a német sajtósoknak is fordítottak saját tolmácsaik.


A tolmácsok kérték, hogy az ügyész lassabban olvasson, hogy tudják követni.


Megkezdődött a 71 ember halálát okozó bűnszervezet tagjainak tárgyalása


A vád ismertetésével megkezdődött a 71 migráns halála miatt indított per a Kecskeméti Törvényszéken szerdán.


A vádirat ismertetése előtt az elsőrendű vádlott tört magyarsággal bejelentette, hogy a nyomozás során volt egy pastu tolmács, akivel jól megértette magát, most viszont nem érti tökéletesen az elhangzottakat, hiszen legalább 30 nyelvjárás él a nyelvben, így szeretné, ha a korábban alkalmazott tolmács fordítana a tárgyalás ideje alatt is.


Jádi János, a tanács elnöke elmondta: a tolmács személyét a vádlott nem választhatja meg. A kirendelt tolmács nyelvismerete anyanyelvi szintű, így ezzel kapcsolatosan szakmai kifogás nem merülhet fel.


A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség embercsempészés és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy afgán, kilenc bolgár, illetve egy bolgár és libanoni kettős állampolgárságú férfi ellen május elején. A vádlottak közül tíz előzetes letartóztatásban, egy szökésben van.


A 71 ember halálát okozó "parndorfi ügy" a 26 vádpont egyike.


A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015 júniusától napi rendszerességgel csempésztek embereket Németországba és Ausztriába.


2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek az indulástól számított három órán belül, még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt.


A bűnszervezet tagjai már másnap hajnalban ismét 67 migránst zsúfoltak be egy szintén zárt hűtőkocsiba Mórahalom közelében, őket az ausztriai Gálosig (Gols) vitték. A bezárt emberek ebben ez esetben azonban ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki nem halt meg.


A kiemelt jelentőségű bűnügy valamennyi vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. Négy vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell. A tervek szerint vád ismertetése után megkezdik a vádlottak kihallgatását. A tárgyalás arab, bolgár és pastu tolmácsok részvételével zajlik. Az eddig felmerült bűnügyi költség meghaladja a 100 millió forintot.


A tárgyalás jelentős biztonsági intézkedések és médiaérdeklődés mellett vette kezdetét.

Tízen ülnek a vádlottak padján2015. augusztus 27-én Ausztriában, a magyar határ közelében találtak rá arra a hűtőkocsira, amelyben hetvenegy menekült veszítette borzalmas körülmények között az életét.


A „halálkamionban„ lévők már magyarországi indulásuk után megfulladhattak, ugyanis a légmentesen záró ajtó miatt elfogyott a levegőjük.


A Kecskeméti Törvényszéken ma kezdődik az ügy tárgyalása. A monstre perben tízen ülnek a vádlottak padjára (a tizenegyedikről nem tudni, hol van), és összesen huszonhat vádpontban kell döntenie a bíróságnak. 

A vádirat szerint az embercsempészeket még a hetvenegy menekült kínhalála sem rémítette meg. Hiszen a „halálkamionként" emlegetett teherautó felfedezésének másnapján már újra egy olyan transzportot indítottak útnak, ami majdnem ugyanúgy végezte, mint az előző. Abba a kocsiba 67 migránst zsúfoltak be, de ők ki tudták rúgni a  raktér ajtaját, így életben maradtak. 

 

Ebben a hűtőkocsiban találták meg a  71 menekült holttestét. Fotók: Bertleff András
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!