Sopron és környéke

2017.06.28. 09:00

Ezerhatszáz forint volt csak az éves áramdíj

Egyházasfalu és Kunsziget - továbbá Őriszentpéter, Szekszárd, illetve a budapesti Wekerletelep - közössége elnyerte a Klímasztár 2017 országos díjat, amellyel az éghajlatváltozás kihívásaira adott legjobb helyi szintű megoldásokat ismerik el.

Gosztonyi Miklós

– Hazánk nyolc régiójában a megkérdezett 1600 ember kilencven százaléka gondolja úgy, a klímaváltozásért elsősorban az emberi tevékenység a felelős. Háromnegyed részük vallja azt, személy szerint tesz vagy tenne az éghajlatváltozás ütemének csökkentéséért, megállításáért – összegezte dr. Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége elnöke közvélemény-kutatásukat Sopronban, a Klímasztár 2017 díjátadóján. 


– Az Éghajlatvédelmi Szövetség országos pályázatot írt ki arról, hogy helyi szinten miképp küzdenek a klímaváltozás ellen. Húsz önkormányzat ésközösség küldött be anyagot, amelyet szaktekintélyekből álló zsűri bírált el. Az idei díjátadót stílszerűen a zöldnek nevezett Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában tartjuk. A más közösségeknek mintát állító díjazottakat nevezzük be a Climate Star európai felhívására – nyilatkozta a Kisalföldnek Lajtmann Csaba, a szövetség elnöke. 

 

Megyénkből két település volt az országos pályázat öt díjazottja között. Balról Lajtmann Csaba, dr. Farkas István, Lendvai Ivánné kunszigeti polgármester és Egyházasfaluról dr. Dőry István. A díjak Sándor József Péter tényői képzőművész alkotásai.Lendvai Ivánné, Kunsziget polgármestere és Egyházasfalu civil aktivistája, dr. Dőry István egyetemi docens elmondták, a községvezetés és a civil szervezetek együttműködése eredményeképpen sikerült fenntartható települési modellt létrehozni és megőrizni, illetve olyan fejlesztéseket realizálni, amelyek már akövetkező generációk számára is követendő példák lehetnek.


Ebbe beletartozik a tudatos ökoéletmód és a szemléletformálás is. A napelemek közösségi és civil használata révén tizenhét forintos árfekvésben termelik az elektromos áramot, a lakossági negyven forinttal szemben. Kunszigeten mind az óvoda, mind az iskola elnyerte az ökointézmény címet, míg Egyházasfaluban Dőryék ökoháza bemutatóhelyként is működik. – Éves villanyszámlánk kemény ezerhatszáz forint volt – tette hozzá büszkén az egyetemi docens.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!