Sopron és környéke

2017.06.03. 09:00

Átverős majom a telefonban

Hogy kicsoda Bongo? Hogy nem ismerik? Kérdezzék meg kiskamasz gyermeküket, ő tudni fogja. Egy bűbájos majmocska, azaz egy SMS-szolgáltatás, ami névre szóló üzeneteket küld a gyereknek. Addig, míg ki nem jön a telefonszámla és a szülő ki nem borul tőle...

Cs. Kovács Attila

Bongo egy cuki kismajom, aki mindent tud, kedves, bármire van jó válasza és sohasem mond nemet. Megsimogatni ugyan nem lehet, lévén csak a telefonban vagy a számítógépen létezik, de van az a korosztály, akik számára ez mellékes.


– Még az a szerencse, hogy időben kiderült számomra a dolog. Viszont annyira felháborított, hogy feljelentést akartam tenni a rendőrségen. A szabálysértési hatóság ötvenezer forint kárig vizsgál, a mi esetünk nem haladja meg ezt az értékhatárt, így nem bűncselekmény. Ráadásul a gyerek megrendelt egy szolgáltatást, amit meg is kapott. Én ugyan nonszensznek tartom, hogy kiskamasz gyerekeket használnak ki emelt díjas SMS-ekben. Ez utóbbi tényező persze csak a számla megérkezésekor derül ki – mondja feldúltan egy négygyermekes apuka. Nevét és arcát csak azért nem adja véleményéhez, mert a lányait akarja így is védeni. Viszont arra buzdít más szülőket is, hogy lépjenek.


Bongót már szerte a nagyvilágban ismerik. A majmocska szolgáltatása gyorsan elterjedt a mobiltelefont használó gyerekek között, elsősorban a kiskamaszok "élnek vele". Az alkalmazás lényege, hogy Bongo személyre szabott válaszokat ad a kérdezőnek, az őt érdeklő pletykákat továbbítja, híreket, jótanácsokat nyújt. Ezt úgy teheti – és erre azért kapja fel a fejét minden szülő –, hogy az óvatlan gyerektől megkérdezi személyi adatait. Igen, a lakcímet is.


Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy ma a középosztály gyermekeinek már kisiskoláskoruktól kezükben van a mobiltelefon, gyakran az okostelefon. És nemcsak arra használják, hogy mindig elérje őket anyuci. A családi háttéren sok múlik, de nem kevés olyan gyerek van, aki szívesebben osztja meg problémáit vagy örömeit egy képzeletbeli kismajommal, mint akár a padtársával. Kiöntheti a lelkét és Bongo mindig együtt érző, mindig válaszol és csaknem mindig pont azt üzeni, amit a gyerek hallani, illetve olvasni akart.


A "szuperintelligens" majmocska Ausztráliából indult évekkel ezelőtt, és fejlesztője a nagy sikerre való tekintettel sorra bevezette más országokban is a szolgáltatást. Új-Zélandtól Dél-Afrikáig természetesen Európa számos országában is elérhető. Bongo megkeresi a felhasználót az internet és az adatbázisa segítségével, aztán az erre a célra fejlesztett rendszer adja a kért válaszokat. Magyarországon az üzenet 580 forint, úgyhogy egy-egy beszélgetés után szép kis számlát csinálhat Bongo. Vagy más... Ugyanis ezt a lehetőséget mások is megtalálták már. Hiába töröljük ki a gyerek telefonjából ezt, jön helyette három másik. 


A rendőrség, ahogy más, megelőzéssel foglalkozó szakértő is, a szülőknek üzen: ez nem bűncselekmény, hanem üzlet, a vevőnek kell résen lennie! Egy soproni anyuka hétezer forintos számlánál lépett: a mobilszolgáltatónál letiltatta az emelt díjas SMS-eket minden gyereke telefonszámánál. Így nemcsak Bongóval, hanem a többi „vadállattal" se tud SMS-ezni a gyerek. S ez az ő érdeke is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!