Sopron és környéke

2017.06.21. 09:00

Árpád utcai feltárás Sopronban - Római falak a gödrök alján

<br> <br><br>Egyre szebben látszanak a római kori falak az Árpád utcai régészeti feltárásnál. Itt áll majd a XXI. századi parkolóház, most azonban a II. század római kori életének kellékei kerülnek elő. Évezredek válnak láthatóvá az ásatáson.

Nagy Márta

 


– El kell választanunk a különböző korszakokat, de gyönyörűen látszanak az épületmaradványok a szelvényekben – magyarázza az Árpád utcai feltárás vezetője, Györke Réka régész, mit is látunk a hatalmas gödrökben tulajdonképpen. Ami a laikusnak alacsony fal, megfeketedett agyag vagy furcsa vörös csík az árok falában, az a szakértő szemnek évezredeket átölelő várostörténet. A falak a római korból, a II. és a III. századból származnak, hogy lakóházak voltak-e vagy egy nagyobb intézményről, esetleg villáról van-e szó, azt egy nagyobb feltárás dönthetné el. A fekete réteg még régebbi lehet, amikor még fából építettek.

A legapróbb részlet sem kerülheti el a szakemberek figyelmét az ásatáson. Fotók: Magasi Dávid

A legapróbb részlet sem kerülheti el a szakemberek figyelmét az ásatáson. Fotók: Magasi Dávid

– A különböző rétegek látványosan elkülönülnek, amiből tényleg sok minden kiolvasható. De jól datálják a korszakot azok a tárgyak is, amelyek a különböző mélységekből előkerülnek. Érmek, edénytöredékek, üveg- és kerámiadarabok láttak eddig napvilágot elég nagy számban – mutatja a kincseket a szakember. Értő mozdulatai összeillesztik a darabokat, s nyilvánvaló, hogy a csillogó üvegdarab egykor egy szép korsó lehetett, a vörös kerámiacserép pedig egy jómódú római polgár használati tárgya. Még az aprólékosan kidolgozott minta is jól látszik, sőt, betűket fedezünk fel az egyiken...

Györke Réka régész néhány talált ˝kinccsel˝.

Györke Réka régész néhány talált ˝kinccsel˝.

Próbaképpen összeszedünk néhány gyanús üveg- és cserépdarabot az egyik földkupacról, s megmutatjuk a régésznek. Nem nyert, nevet, és elmagyarázza a különböző korok technológiáját, amiből egyértelműen látszik, melyik töredék mikor készült. Merthogy a kiásott földet is átvizsgálják, nem kerülheti el semmi a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársainak figyelmét. Pedig olyan aprók is vannak a talált érmek között, mint egy köröm. Persze segítenek a fémkereső detektorok is. A legrégibb érme egyébként, amit eddig találtak, I. századi...


– Sok helyen sajnos már elértük a talajvízszintet, ez lelassítja a munkát. Június 23-ig meghosszabbították a feltárás eredetileg tizenöt napos határidejét. Ez egyelőre csak egy próbaásatás a tervezett parkolóház helyén, gyakorlatilag felmérjük a terepet. Készítünk egy tanulmányt, ami alapján az Örökségvédelem dönti el, hogy folytatni kell-e a kutatást – mondja a tudnivalókat Györke Réka. A hatóság dönt arról is, hogy a feltárt épített örökség és a tervezett építkezés hogy viszonyul majd egymáshoz. Valószínűleg olyan technológiával kell majd a parkolóházat építeni, hogy több száz év múlva a jövő régészei is tudják: római falak vannak itt a föld alatt.

Scarbantia emlékei


A római Scarbantia falaira épült Sopron városszerkezetében a mai napig őrzi a római kori település alapjait. Scarbantia romjai Sopron belvárosa alatt 4,5 méterrel találhatóak. A település a borostyánkőút egyik fontos állomása volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!