Sopron és környéke

2017.05.04. 15:04

Zenével tennék biztonságosabbá a bécsi metróállomásokat

Tehetségkutató versenyt hirdetett zenekaroknak a bécsi közlekedési vállalat. A nyertesek az osztrák főváros metróállomásain játszhatnak majd az utazóközönségnek. A peronok megzenésítése egy biztonsági intézkedéscsomag része.

kisalfold.hu

A metró csillagai néven indított tehetségkutató versenyt feltörekvő zenekaroknak a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. A győztesek 2017. július 6-tól lesznek hallhatóak a Westbahnhof metróállomáson, minden nap 15 és 23 óra között. A kezdeményezés célja, hogy a távolból beszűrődő kellemes dallamoknak köszönhetően az utasok nagyobb biztonságban érezzék magukat.


A versenyre 2017. május 28-ig lehet jelentkezni a Wiener Linien honlapján (www.wienerlinien.at/ubahnstars), de aki nem szeret az internettel vacakolni, az elmehet a május 6-i Villamosok Napjára is (Tramwaytag), ahol rögtön fel is veszik a produkcióját. Öt zenekarról szakmai zsűri dönt, további ötöt pedig közönségszavazással választanak ki. Rájuk 2017. június 13. és 30. között lehet majd szavazni a bécsi közlekedési vállalat honlapján. Főként nyugalmat sugárzó szerzeményekkel érdemes pályázni.

Fotó: Wiener Linien / Johannes ZinnerAz egyhónapos tesztidőszak után Bécs már augusztusban újabb metrómegállókat vonna be az akcióba, de továbbra is szigorúan szabályoznák, hogy ki, mikor és hol zenélhet az utazóközönségnek. A hivatalos metrózenészek adományokat is gyűjthetnének a produkciójukkal.


A metrókoncertekkel az osztrák főváros London nyomdokaiba szeretne lépni, ahol már huszonöt állomáson szól a zene. A kellemes dallamok nemcsak jobb kedvre derítik az utasokat, de a biztonságérzetüket is növelik. A kezdeményezés egy biztonsági intézkedéscsomag része, amelynek keretében LED-esre cserélik az állomások világítását, a nagy forgalmú metrómegállókban pedig olyan információs oszlopokat állítanak fel, amelyeken segélyhívó is van. A tervek szerint 2019-re mintegy százhúsz, különlegesen kiképzett biztonsági őr lesz szolgálatban a bécsi metróvonalakon. A peronfelügyelet munkatársai pedig nem az irodájukból, kamerákon keresztül vigyázzák majd az állomások rendjét, hanem folyamatosan a peronokat járják.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!