Sopron és környéke

2017.05.30. 09:00

Amerikából jöttek, mesterségük fontos

Hazatért tíznapos tanulmányútjáról az a soproni csapat, akik a Rotary nemzetközi családjának köszönhetően járhatták be New Jersey tűzoltólaktanyáit és érdekességeit. A szakmában nincs ordító különbség az óceánon innen és túl, a társadalmi megbecsültség terén viszont mi vagyunk lemaradva...

Nagy Márta

Négy amerikai tűzoltót áprilisban látott vendégül a Rotary Club Sopron, a tapasztalatcsere a soproni lánglovagok óceánon túli útján folytatódott. (Előzmény: Amerikából jöttek, nagyot néztek, 2017. április 24., Kisalföld.) Mindez a Rotarynak volt köszönhető – hiszen a jótékonysági szervezet állta aköltségeket –, valamint a soproni Locsmándi Szabolcs és Gyenge Koppány rotarystáknak, akik időt, energiát és pénzt sem sajnáltak, csak jussanak ki a tűzoltók... 


– Több volt ez egyszerű tapasztalatcserénél, fontos kapcsolatok, barátságok is szövődtek – mondja hazatérte után a magyar csapat tagja, Nagy Gábor. Rajtakívül Mikó Tamás, Oláh Tamás, Scheidl Adolf tűzoltók indulhattak a távoli kontinensre. Segítségükre volt Zügn Anna tolmács, aki egy tűzvédelmi cégnél dolgozik, tehát szintén szakmabeli.

 

Vendégségben a bronxi tűzoltóságon.– Nehéz összefoglalni a tíz nap eseményeit, csak fotóból készült vagy kétezer, az élmények pedig biztosan hónapokig érnek még bennünk – fogalmaz Nagy Gábor, aki a kérdésre, lenne-e tűzoltó Amerikában, kapásból igennel felel. Több városban is jártak tűzoltóságokon, önkéntes csapatoknál, profiknál egyaránt, gyárakat, múzeumokat tekintettek meg, kiképzőközpontban gyakorlatoztak, sőt, még éles bevetésen is részt vettek. 


– Az egyik legnagyobb élmény természetesen az volt, hogy mi is vonulhattunk, bár oltanunk végül nem kellett. Éppen a kiképző támaszponton voltunk, amikor befutott a riasztás és lehetőséget kaptunk, hogy mi is a csapattal tartsunk. Végigszáguldottunk Newark utcáin, visítottak a szirénák, leállt előttünk a forgalom... Egy ház verandája égett, mire odaértünk, egy másik csapat már el is oltotta a lángokat. Életemben először sajnáltam, hogy nem égett kicsit jobban – meséli félig tréfásan Nagy Gábor.

 

Ott lenn, az óceán partján... A soproni tűzoltóknak életreszóló élményt jelentett az amerikai tapasztalatcsere.– Óriási volt! – teszi hozzá, miközben sorolja, hány helyen jártak. – Élőben látni azt, amit eddig csak a tévében, mindnyájunk számára felejthetetlen emlék. Mindenhová beengedtek bennünket, mindent kipróbálhattunk, még a Yankees-meccsen is külön parkolónk volt. És ezzel van összefüggésben az a meghatározó tapasztalatunk is, hogy Amerikában mekkora respektje van a tűzoltóknak. Kiemelt figyelmet kapnak, az átlagnál magasabb fizetést és rendkívüli megbecsülést. A rendszer is más: az ingatlantulajdonosok jelképes összeget fizetnek az önkéntes tűzoltóságoknak. A laktanyák mindenhol nyitott,közösségi helyek, ahol ki-be járnak az emberek, családtagok, igazi közösségi életük van. Ez a része a szakmának merőben más, mint amit itthon megszoktunk – zárta élménybeszámolóját a soproni tűzoltó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!