Sopron és környéke

2017.04.04. 09:00

Gál András, a demonstráció szónoka - ez az egyetem a legjobbak közül való

- Magyarországon maradhattam tanulni egy élvonalbeli egyetemen, ahol megvan a lehetőségem kutatóként a nemzetközi tudományos vérkeringésben is részt venni. A CEU nekem ablak a világra, Budapesten - nyilatkozta a Kisalföldnek a soproni Gál András, a CEU melletti vasárnapi tüntetés egyik szónoka.

Nagy Márta

Tízezres tömeg tüntetett Budapesten az oktatás szabadságáért, a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénytervezet visszavonásáért. A demonstráció egyik felszólalója volt a soproni Gál András, a CEU keresztény diákkörének egyik vezetője. A Corvinus Egyetemen végzett, külföldön is tanult, a CEU doktori iskolájának másodéves politológusa szerint a gondolat- és lelkiismeret-szabadság az egyik legfontosabb keresztény érték, amit egy államnak garantálnia kell. 


– Keresztényként is elengedhetetlen, hogy olyan társadalomban éljünk, ahol a tisztelettel történő egyet nem értés a mindennapok része – mondta lapunknak Gál András. – Szilárdan hiszem, hogy mindannyiunknak joga saját meggyőződéseit nyilvánosan képviselni. Hiszek abban is, hogy egészséges társadalomban mindenkinek elemi érdeke, hogy napról napra ellenvéleményekkel találkozzon. Ma Magyarországon mindkettő fokozott veszélyben van – mondta többek között felszólalásában a soproni fiatalember. A Kisalföldnek tegnap bevallotta, vegyes érzésekkel vállalta a felkérést: „hittel, meggyőződéssel, de kissé idegesen a hatalmas tömeg miatt".


Ennyi demonstrálóra nem is lehet fejben felkészülni... Gál Andrást tegnap a demonstráció utáni hangulatról is faggattuk.


– Mindnyájan próbálunk rájönni, mi a baj az egyetemünkkel, miért vált a támadás célpontjává. Sötétben tapogatózunk. Vannak teóriák, de hogy melyiknek mennyi a valóságtartalma, azt itt senki sem tudja. Mi egy dologban vagyunk eltökéltek: Budapesten akarunk maradni. Ez a város, ez az ország az otthonunk. Abban is biztosak vagyunk, hogy a CEU Magyarországról történő eltávolításával minden magyar egyetem rosszul járna.


Itt ismét személyes tapasztalatokat hozhatok, ugyanis a Corvinus Egyetem diákjaként a CEU könyvtárához való hozzáférés nélkül esélyem nem lett volna naprakész szakirodalomhoz jutni. Lehet, hogy kedden zárószavazás lesz a parlamentben, de mi itt abban bízunk, nem ez lesz az utolsó szó CEU-ügyben – mondta el Gál András. 

Tőle tudjuk azt is, nehéz bekerülni a CEU-ra, a doktori iskolára például tíz-hússzoros a túljelentkezés. Az ok egyrészt a minőségi oktatás, másrészt a tanulmányi eredménytől függő ösztöndíjak is vonzóak. 


A hallgatók nagy része egyetemi támogatást kap, de vannak külső ösztöndíjak is. Aki jól teljesít, nemcsak a tandíjfizetés alól mentesül, az ösztöndíjából meg is tud élni. A hallgatók nyolcvan százaléka külföldi, ez pedig a későbbiekben is profitáló kapcsolatot jelent majd. Gál András hívta fel a figyelmünket arra, hogy külön felzárkóztató programja van az egyetemnek romák számára is. 

Central European University


1991-ben New York államban bejegyezték a Central European Universityt (CEU). Az egyetemnek az USA-ban nincs épülete, csak a programját akkreditálja ott. A képzéseit a budapesti Közép-európai Egyetem végzi, amelyet Magyarországon alapítottak és jegyeztek be, fenntartója a szintén budapesti székhelyű Budapesti Közép-európai Egyetem Alapítvány. A KEE államilag elismert, magyar jog szerint működő, magánfenntartású magyar egyetem, ahol a CEU programjait 50 különböző ország 450 oktatója tanítja közel 1800 diáknak, akik 120 állam polgárai. A végzősök amerikai diplomát kapnak, de kétharmaduk magyar diplomát is, mert a képzések közül ennyit Magyarországon is akkreditáltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!