Sopron és környéke

2017.04.22. 09:00

Egy éve vár a gyesre és a családira a soproni édesanya

Takács Zsanett kislánya már tizenhét hónapos, de a Sopronban élő édesanya még egyszer sem kapott gyermekgondozási segélyt vagy családi pótlékot a magyar államtól. Párja egy keresetéből pedig nehéz megélni.

Gosztonyi Miklós

– Élettársammal Skóciában ismerkedtünk meg, öt éve telepedtünk le szülővárosomban, Sopronban – fogott históriájába Takács Zsanett. – Később Ausztriában sikerült munkahelyet találnom, a párom Sopronban és környékén dolgozik. Gyermekünk, Anna Kismartonban született meg 2015 novemberében. A bébi magyarországi papírjait 2016. január végén kaptuk kézhez, s február elején indítottuk útjára idehaza a gyermekgondozási segély, illetve a családi pótlék iránti kérelmünket.


Azóta több mint egy év telt el, de magyar részről csak a babakötvényt és az első baba utáni hatvanezer forintos egyszeri juttatást kaptam meg, az alanyi jogon járó havi gyest és a családi pótlékot még nem. Az osztrákok egy összegben küldték tavaly decemberben a 2016-os évre vonatkozó családi pótlékot, s várják, hogy rendeződjön az itthoni adminisztrációm, ugyanis csak ezt követően tudnak ők is ellátást fizetni, ami az osztrák és a magyar segély közötti különbség. A hónapok során többször is reklamáltam a soproni kormányablaknál.

 

Takács Zsanett kislányával. Több mint egy év után hamarosan megkaphatja eddig elmaradt járandóságát. Fotó: G. M.

Takács Zsanett kislányával. Több mint egy év után hamarosan megkaphatja eddig elmaradt járandóságát. Fotó: G. M.Az ügyintézők ilyenkor azt mondták: ők csak továbbítják a kérelmeket, az érdemi munka a győri járási hivatalban zajlik. Ők meg – úgy látszik – nemigen foglalkoznak azzal, ha egy soproni családnak mindössze háromszáz forintja marad a családfenntartó fizetését megelőző hétre. 


Ezek után a megyei kormányhivatalhoz fordultunk, hogy kiderítsük, mi az oka a több mint egyéves csúszásnak. 


Tájékoztatásuk szerint ebben az osztrák érintettségű családtámogatási ügyben nemcsak a magyar, hanem az osztrák jog rendelkezései is meghatározóak; ráadásul az eljáró hatóságnak több időre volt szüksége a tényállás teljes körű tisztázására az ügyfél különböző időpontokban tett ellentmondásos nyilatkozatai miatt. Egyúttal közölték, hogy a győri járási hivatal a napokban megállapította, Takács Zsanett 2016. július 1-jétől havi 28.500 forint gyermekgondozási segély ellátásra jogosult.


A kormányhivatal megtette a szükséges intézkedéseket az összegek visszamenőleges hatályú folyósítására. A gyermek születése és a megállapított időpont közötti hónapokra azonban az illetékes osztrák hatóságoknál kell kezdeményezni az ellátások kifizetését, tekintettel az asszony vagy élettársa külföldi munkavállalására, tartózkodására. Erről a tényről tájékoztatták az édesanyát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!