Sopron és környéke

2017.03.16. 12:57

Új rendezvény Kismartonban

Új rendezvénnyel bővül idén az eisenstadti (Kismarton) Esterházy-kastély zenei programkínálata.

A Herbstgold elnevezésű fesztivál nemcsak művészeti, hanem gasztronómiai élményt is kínál majd szeptemberben - hangzott el az ausztriai Esterházy Magánalapítvány rendezvényeit ismertető sajtótájékoztatón Sopronban.


Schneider Erika, az alapítvány magyarországi képviselője elmondta, hogy három pillérre épülnek a kismartoni programok. Egyrészt a már hagyományos classic.Esterházy koncertsorozatra, másrészt a szentmargitbányai kőfejtő előadásaira, valamint ettől az évtől a Herbstgold fesztiválra. Ez utóbbi szeptember 6-án indul a Haydn Filharmónia hangversenyével.


Rhomberg Géza, a zenekar igazgatója felidézte: az együttest 30  évvel ezelőtt Fischer Ádám alapította a Bécsi Filharmonikusok és a  legkiválóbb magyar zenekarok tagjaiból. Tavaly Nicolas Altstaedt  lett az új művészeti vezető és 2017-től a zenekarnak a kismartoni  Esterházy-kastély ad otthont.


A Haydn Filharmónia a classic.Esterházy hangversenysorozat  részeként januárban adott először koncertet Ausztriában. A vonósnégyesekre épülő classic. Esterhazy programkínálatában szerepel még Marlis Petersen szopránénekesnő estje, a Chamber  Orchestra of Europe koncertje, első ízben mutatkozik be Kismartonban és ezzel együtt Európában a kanadai Banffban  megrendezett nemzetközi vonósnégyes-verseny idei győztese, a  Rolston String Quartet is. December 21-én a Pannon karácsonyi  gálával zárul az elsősorban Haydn, Mozart, Beethoven műveit  megszólaltató sorozat.


A szentmargitbányai kőfejtő szabadtéri nagyszínpadán idén a  Rigolettót mutatják be, a premier július 12-én lesz, több mint  ötezer nézőt várnak - tette hozzá Schneider Erika. Összesen tizenkilenc előadás lesz, a legutolsó augusztus 19-én. Rigolettót a  fehér-oroszországi születésű Vladislav Sulimsky és az olasz  bariton, Davide Damiani alakítja majd. A rendező a francia Philippe  Arlaud lesz.


A szeptember 6-án kezdődő Herbstgold fesztivál klasszikus,  dzsessz, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál kulináris  élményekkel kiegészítve. A tíznapos rendezvény tematikájában a  francia forradalomra épít, ugyanis Joseph Haydn zenei újításai is  erre az időszakra estek. A nyitóesemény a Haydn Filharmónia  koncertje lesz, a repertoárban pedig Ludwig van Beethoven, Dmitrij  Sosztakovics és Joseph Haydn egy-egy műve szerepel. A záróprogram  szeptember 16-án egy vonósnégyes maraton lesz. A Herbstgoldot  hagyományteremtő céllal szervezik Kismartonban, hogy a régió  kultúráit, népeit közelebb hozza egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!