Sopron és környéke

2017.03.29. 16:30

Rövidül a vonatok menetideje Nezsider és Fertőszentmiklós között

A vasútvonalat 12,7 millió euróból fejlesztik. Javul a közlekedés biztonsága és szépülnek a megállóhelyek is.

mti

Határon átnyúló osztrák-magyar vasúthálózati és közúti infrastruktúrafejlesztésről  szóló koncepciót mutatottak be a burgenlandi Pándorfaluban (Parndorf) szerdán.     


A CrossBorder Rail projekt 12,7 millió eurós beruházásból  valósul meg. Ennek köszönhetően rövidülnek majd a menetidők, javul a közlekedés biztonsága és szépülnek a megállóhelyek a Nezsider  (Neusiedl am See), Pomogy (Pamhagen) és Fertőszentmiklós közötti,  határon átnyúló vasútvonalon. Hat új közúti kapcsolat is épül az  osztrák-magyar határ mentén.   


Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium  gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón  arról beszélt, hogy a Nezsider és Fertőszentmiklós közötti vasúti  útvonalon hamarosan konkrét munkálatokról is beszámolhatnak,  valamint előkészítési fázisban van a Felsőőr (Oberwart) és  Szombathely, valamint a Jennersdorf és Szentgotthárd közötti vasúti  kapcsolat. Két, legkésőbb 2022-ig megvalósuló autópálya  összeköttetésen is dolgoznak, egyrészt a Sopron felől Ausztriába  tartó autópálya szakaszon, másrészt a leendő M8-as autópálya  Rábafüzesi határcsatlakozásának kiépítésén.   

   

"Közvetlenül a határ menti falvakban élők számára pedig talán a  legfontosabb, hogy hamarosan megkezdődhet hat kisléptékű közúti  kapcsolat kivitelezése" - emelte ki.   

   

A fejlesztési projekt ismertető anyagából kiderül, hogy a  Szentpéterfa és Nagysároslak (Moschendorf), Kőszeg és Rőtfalva  (Rattersdorf), Zsíra és Locsmánd (Lutzmannsburg), Fertőrákos,  Sopronpuszta és Szentmargitbánya (Sankt Margarethen), Várbalog,  Albertkázmérpuszta és Féltorony (Halbturn), valamint Rajka és  Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) települések közötti utak  felújításával segítik a határ menti települések jobb  összekapcsolását.   

   

Magyar Levente a fejlesztés bemutatását követően a  burgenlandi-magyar együttműködés gördülékenységéről és magas  színvonaláról beszélt, egyúttal kiemelte, hogy Hans Niessl,  Burgenland tartományfőnöke soha nem hagyta, hogy a kétoldalú  kapcsolatokban felmerülő nehézségek rányomják bélyegüket a közös  munkára. Az államtitkár az MTI-nek adott interjújában kiemelte: a  korábbi vitákat el tudták választani az együttműködés egyéb  területeiről, így a közlekedésfejlesztésben töretlenül folyt a  közös munka.   

   

Hans Niessl Európában egyedülállóan sikeres régiós  kezdeményezésnek nevezte az együttműködést, egyúttal megköszönte a  magyar kormány támogatását. A tartományi vezető tájékoztatása  szerint megvalósíthatósági tanulmány készül a Szentgotthárd és a  dél-burgenlandi Gyanafalva (Jennersdorf) közötti vasúti  fejlesztésről, és a tervek szerint az év második felében a határon  átnyúló projektet Brüsszelben is bemutatják majd.   

   

A projekt a Neusiedler Seebahn osztrák vasúttársasággal és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-vel (GYSEV Zrt.) közösen valósul  meg. A GYSEV Zrt. vezérigazgatója, Kövesdi Szilárd a  sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fejlesztéskor kerékpártolókat  építenek, utastájékoztató rendszert és a peronok térvilágítását  valósítják meg, növelik a vasúti átjárók biztonságát, valamint a  vonatok menetsebességét, amelynek eredményeképpen a  Fertőszentmiklós és Nezsider vasútvonalon tíz perccel csökken majd  a menetidő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!