Sopron és környéke

2017.03.08. 08:00

Már két női buszvezetője is van Sopronnak

Nem bánta meg döntését Nyerges Kitti, Sopron első női autóbusz-vezetője, aki negyedik éve ül be a helyi járatok volánja mögé. Követője is akadt: Bális Gabriella másodállásban vezet helyközi buszokat.

Nagy Márta

Napi 130–140 kilométert vezet Sopron útjain a város első hivatásos női buszvezetője, Nyerges Kitti. A csinos, szőke hölgy már nem kelt meglepetést az utasok körében, megszokták és megszerették. Sőt, el is ismerik utasok és kollégák egyaránt. 


– Mindig is imádtam az autókat, a vezetés iránti érzéseim nem változtak azzal sem, hogy ez lett a munkám. Nem bántam meg, hogy buszsofőr lettem – mondja mosolyogva Nyerges Kitti, aki – mint akkor a Kisalföld is megírta – 2013 decemberében állt munkába.

 

Nyerges Kitti már negyedik éve ül busz volánja mögé. Fotók: Magasi

Nyerges Kitti már negyedik éve ül busz volánja mögé. Fotók: Magasi

– Akkor még hónapokig meghökkentek az utasok, ezt volt a legnehezebb megszoknom. Megbámultak, mutogattak rám, de szerencsére azóta megszoktak – nevet az emléken a fiatal lány, aki érettségi után kitanulta a kozmetikusszakmát és mezőgazdasági technikumot is végzett, aztán mégis a buszokat választotta. Kollégái is befogadták, mindenki állítja, Kitti csak jót tett a pihenőidők légkörének és a közösségnek. 


– El kellene már felejteni, hogy ez férfiszakma, a nők éppúgy el tudják vezetni a buszokat. Az utasok többsége is elfogadó, ha van néha probléma, azt is meg tudjuk oldani – mondja Kitti, aki ezzel más lányokat is bátorítana erre a munkára. 


Ékes példa arra, hogy a közlekedés nem csak a férfiaké, Bális Gabriella életútja is. Tulajdonképpen már gyerekkorában elcsábította a buszok kipufogógáza, hiszen édesapja is a Volánnál dolgozott, most pedig nővérével ülnek a forgalomirányítói irodában. Gabriella gépjármű üzemi technikusnak tanult, aztán faipari mérnök lett, de visszahúzta a szíve a buszokhoz.

 

Bális Gabriella a monitorokon is látja, hol tartanak a járatok.

Bális Gabriella a monitorokon is látja, hol tartanak a járatok.


Tíz éve vezénylő, ő készíti a havi beosztást, ő szervezi meg, ki melyik fordára kerül, azaz kinek mi lesz a dolga nap mint nap. Amolyan kapitány a napi forgalomban, ő felel azért, hogy a buszok időben odaérjenek az utasokért. Megszerezte a C és a D típusú jogosítványt is, s másodállásban helyi és helyközi járatokat is vezet immár másfél éve. 


– Eleinte rám csodálkoztak az utasok, az idősek kicsit talán kételkedtek is bennem. Aztán a leszállásnál megdicsértek – meséli mosolyogva Bális Gabriella, aki szerint zökkenőmentesen össze lehet hangolni a családi életet a munkával még akkor is, ha az utóbbi nem a nőiesnek elfogadott kerékvágásban halad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!