Sopron és környéke

2017.03.24. 08:00

Életveszély az élete a soproni haditudósítónak

Többször is volt már életveszélyben Sopron szülötte, Jászberényi Sándor, aki rendszeresen tudósít a közel-keleti és afrikai háborús konfliktusokról. Most is Irakból érkezik a soproni Széchenyi-könyvtárba, hogy péntek délután 5-kor író-olvasó találkozón vegyen részt.

Gosztonyi Miklós

– Irakban jelenleg is zajlik Moszul felszabadítása az Iszlám Állam megszállása alól. Nem volt kérdés, hogy oda utazzam, hiszen ez a munkám. Az elmúlt tíz év jelentősebb fegyveres konfliktusait testközelben éltem meg, főleg a Közel-Keleten – közölte a haditudósító, akit még Irakban értünk utol. 

 

A költőként és novellistaként is számon tartott tudósító, Jászberényi Sándor érdeklődése 2007-től fordult a Közel-Kelet és Afrika, illetve a politikai iszlám felé. Interjút készített a nemzetközileg terrorszervezetként jegyzett Iszlám Dzsihád palesztin szervezet harcoló alakulatával, valamint a Muzulmán Testvériség egyiptomi szervezetével. Járt Csádban a dárfúri konfliktus kapcsán, Jemenben, Líbiában, Nigériában, a Gázai övezetben. 2007-től kisebb-nagyobb megszakításokkal Egyiptomban, Alexandriában él. Cikkeiért 2005-ben Szabad Sajtó-díjban, 2007-ben Minőségi Újságírásért Díjban, 2009-ben Junior Prima díjban részesült. 2010 januárjától szabadúszó értelmiségi.


– A Vas-Villá’-ban érettségiztem, utána az ELTE magyar szakán végeztem. Ez akkor jó ötletnek tűnt, lánglelkű alanyi költőnek készültem. Amikor rájöttem, hogy ebből nem lehet megélni, az újságírást választottam. Kimentem Kairóba, lenyűgözött az arab világ a maga káoszával, az európaiaknak gyakran érthetetlen szabályaival. Érteni akartam, hogy mi történik ott, ezért maradtam. Cikkeket kezdtem írni a témában, s aztán mondhatni maguktól jöttek a rázósabbnál rázósabb helyek. Szeretem ezt a munkát – részletezte Jászberényi Sándor, aki elárulta, nemegyszer forgott veszélyben az élete.

 

Jászberényi Sándor

Jászberényi Sándor


– Többször tartóztattak le, meglőttek gumilövedékkel, fogtak rám fegyvert és álltam ágyúzásban. Talán az volt a legrizikósabb, amikor Szíriában Kobani és Amuda között autóztunk az éjszaka közepén. A sofőrünk arabul kezdett el beszámolni arról valakinek, merre járunk. Nem tudtuk, hogy éppen el akarnak-e rabolni minket. Ekkor éreztem úgy, hogy nem is gondoltam át, mekkora kockázatot rejt magában éjjel utazni a polgárháborús Szíriában, ahol az Iszlám Állam megkínozza és megöli az újságírókat. Végül persze úti célunkhoz értünk, de pokoli nehéz hét óra volt. S hogy miképpen lehetne a kritikus térségekben békét teremteni? Érdemben ezt most aligha lehet kifejteni. Igen sok tényező vezet egyszerre a problémákhoz, így például a túlnépesedés vagy a globális felmelegedés miatti elsivatagosodás is. 


– A soproni könyvtárban bemutatandó "A lélek legszebb éjszakája" című, legújabb könyvemben is álmatlansággal, háborúval és a hétköznapok kendőzetlen szörnyűségeivel találkozhat majd az olvasó. Azt gondolom, hogy az irodalom csak akkor ér valamit, ha ezekről a nyers hétköznapokról szól. Régen rossz, ha azt valami magasztos dolognak képzeljük el.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!