Sopron és környéke

2017.03.02. 11:15

Bécsben több az éves bérlet, mint az autó

Több rekordot is elért az osztrák főváros tömegközlekedése: tavaly először lépte át az utasszám a 950 milliót, ráadásul már több éves bérlet van forgalomban, mint személyautó. S tovább csökkent a bliccelők száma - közölte az Eurocomm-PR.

kisalfold.hu

Rekordszámú, 954,2 millió utasa volt tavaly a bécsi tömegközlekedési vállalatnak, a Wiener Liniennek. 2020-ban már évi egymilliárd utast szeretnének szállítani járataikon.


Fordított arányban


A másik nagy eredmény, hogy 2017 elején már 733 ezer éves tömegközlekedési bérletet használtak Bécsben, ami több, mint a forgalomban lévő személyautók száma.  2007-ben ez még éppen fordítva volt: kétszer akkora volt az autók száma, mint az éves bérleteké.


Járműhasználat


Noha a bécsieknél egyértelműen a tömegközlekedés vezet – útjaik 39 százalékát teszik meg busszal, metróval vagy villamossal, míg autóval csupán 27 százalékot –, a Wiener Linien tovább szeretné növelni a népszerűségét. Folyamatosan fejleszti  és modernizálja járműparkját. 2017-ben összesen 413 millió eurót fordít erre.


Új metrószakasz


A tervek szerint szeptember 2-tól vehetik például birtokba az utasok az U1-es metró új szakaszát, amelyet 4,6 kilométerrel és öt megállóval toldanak meg. Idén folytatják az U4-es metró felújítását is és várhatóan kiírják a pályázatot az U2–U5 új megállóira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!