Sopron és környéke

2017.01.17. 12:12

Osztrák meló - Mozaikcsaládok ellátása - Hova forduljunk, ha húzódik az ügyünk?

A kislány immár több mint 14 hónapja nem kap ellátást a magyar államtól.

kisalfold.hu

Olvasói kérdés


A párom Ausztriában dolgozik, s naponta ingázik, hogy családunkat eltartsa. Jelenleg 4 kiskorú gyermeket nevelünk közösen, de nem házastársi kapcsolatban. Tavaly január végén kaptuk meg az osztrák hatóságtól a határozatot, miszerint 3 gyermek után vagyunk jogosultak a családi pótlékra. Pár nappal később beadtuk a soproni kormányablakon keresztül az akkor még 8,5 éves kislányomra a magyar családi pótlék iránti kérelmünket, csatolva minden szükséges iratot. A kislány immár több mint 14 hónapja nem kap ellátást a magyar államtól, mivel 2015. októberben hoztak egy végzést, amelyben megállapították, hogy a Finanzamt folyósítja majd mind a 4 gyermekre. Többször érdeklődtünk, hogy hol tart a határozathozatal. Sikerült augusztusban megtudnunk, hogy már csak aláírásra vár. Ugyanez volt a válasz októberben is és legutóbb december elején. Forduljunk személyesen Győrben a regionális kormányhivatal osztrák–magyar ügyek osztályához? Mit tehetünk?Sajnos olvasónk leveléből nem derül ki, hogy a 4. gyermek, akire vonatkozóan azt a határozatot kapták, hogy utána Ausztriából nem jár családi pótlék, a jelenleg együtt élő két felnőtt kapcsolatából született-e. Az ausztriai szabályok szerint csak közös gyermek után, vagy új házasság esetén az eltartott gyermek után járhat az osztrákoktól a családi pótlék a kint dolgozó magyar munkaviszonya alapján. Valószínűleg azért született az olvasónk által említett döntés, mert a legkisebb gyermek nem a jelenlegi párjával közös gyermeke. Ebben az esetben valóban Magyarországról kaphat utána családi pótlékot.


Azt fogják vizsgálni, hogy a kicsi vér szerinti apja rendelkezik-e munkahellyel hazánkban. Akkor állhat elő más helyzet, ha az édesanya házasságot – ha elvált, új házasságot – köt jelenlegi párjával, azaz egy olyan munkavállalóval, aki Ausztriába jár át dolgozni. Az ügy jelenlegi állásának tisztázása miatt Győrben az osztrák–magyar ügyek osztályán érdemes érdeklődnie.


A tanácsadásban az IngáZóna partnere az Andesz 2006 Bt. (www.osztrakmagyarugyek.hu), szakértőik – Kőné Hérics Eszter és Mogyorósiné Vida Szabina – adnak válaszokat olvasóink kérdéseire.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!