Sopron és környéke

2016.12.15. 10:22

Tovább nő a kereslet a mérnökök iránt Sopronban - fotók

A Sopronban végzetteket biztos állás várja majd a piacon - ez az egyik fő üzenete az idei második, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karon megrendezett állásbörzének.

Fél évvel ezelőtt még 26, december 7-én már 36 cég részvételével zajlott a Karon a Magyar Bútor és Faipari Szövetség, az Országos Asztalos és Faipari Szövetség, a FAGOSZ, és a PANFA Akkreditált Innovációs Klaszter támogatásával tartott állásbörze, amelyre százötven nyitott pozícióval érkeztek a karrierlehetőséget kínáló vállalatok.


„Már a szervezésnél kiderült, hogy óriási érdeklődés fogja övezni az idei második állásbörzét a vállalatok, vállalkozások részéről is" – mondta Pakainé Dr. Kováts Judit tanszékvezető egyetemi docens, a rendezvény főszervezője. „A kis- és közepes vállalatoktól a nagyvállalatokon keresztül egészen a multinacionális cégekig érkeztek kiállítók szerte az országból, ami arra utal, hogy a szakmának szüksége van olyan mérnökökre, akiket a Karunk képez."


Biztos állás várja a szektorban a friss diplomásokat


Dr. Alpár Tibor dékán szerint a következő évtizedben a mérnöki területeken nagy lesz a kereslet a Sopronban végzettek iránt: „Becsléseink szerint ma már évente legalább két-háromszor annyi hallgatót tudna felvenni a piac a Simonyi Karról, mint ahányan végeznek. Az ágazat fellendült, a megszaporodó feladatokhoz komplex tudással rendelkező szakembereket keresnek a vállalatok. A piaci előnyünk pont ebben rejlik: a tervezéstől a kivitelezésen keresztül a gyártástechnológiáig és a folyamatmérnöki feladatokig komplex oktatási rendszerben gondolkozunk, bevonjuk a hallgatókat a műhelymunkákba és projektekbe. A tapasztalataink alapján végzettjeink gond nélkül el tudnak helyezkedni bármely hazai vagy nemzetközi vállalatnál."


Mindez pedig azt jelenti, hogy a Karon frissen végzett faipari mérnököket, mechatronikai mérnököket, informatikusokat, belső építészeket, grafikusokat és ipari termék és formatervező mérnököket biztos állás várja a piacon.

Állásbörze Sopronban, a Simonyi Karon. Fotó: Iszak Noémi



Az érdeklődés nem véletlen: az iparág a néhány évvel ezelőtti megtorpanás után fellendülőben van, a faipari ágazatban felső vagy középfokú szakképesítéssel összességében több ezer szakemberember tudna elhelyezkedni. A faipari klaszterbe tömörült cégek, vállalatok figyelemmel kísérik a Simonyi Károly Kar képzéseit, igényt tartanak a hallgatókra és a friss diplomás szakemberekre is.


A Kar és az ipari szereplők már korábban is szoros kapcsolatot ápoltak: a ma futó és frissen indított képzéseket a munkaerőpiac szereplőivel együttműködve a valós igényekhez igazították, a bázisiskolai rendszer kialakításával pedig már a szakoktatástól egészen a kamarai jogosultságot biztosító posztgraduális képzésekig teljes vertikumban folyik a jövő mérnökeinek képzése Sopronban.


Hosszú távra terveznek a cégek


Schmidt Katalin, a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter elnöke, a Lignomat Kft. ügyvezető igazgatója szerint a foglalkoztatással kapcsolatos szakmai kérdések sok izgalmat tartogatnak még. Nagy szüksége van az iparágnak a minőségi, jól képzett munkaerőre, a jövő nagy kihívása pedig, hogy a fiatalok már középiskolás korban megismerjék és megszerethessék az említett pályák szépségét. A szakember úgy látja, a mai fiatalokban megvannak azok a plusz készségek és képességek, amelyekkel biztosan meg tudják találni a helyüket a szakmában. A Lignomat Kft.-nél több pozícióba is várják a jelentkezőket, az elvárásokkal kapcsolatban pedig kiemelte: a cég filozófiájának megfelelően a hosszú távú perspektívában gondolkozó, dolgozni és fejlődni vágyó fiatalokat keresik.


Hallgatóknak és vállalatoknak is előnyt jelent a duális képzés


A faipari vállalatok már felismerték a duális képzésben rejlő lehetőségeket, amely ugyan több energia-befektetést igényel a hagyományos képzéssel szemben, azonban a hallgatóknak az életpályamodell, az anyagi függetlenség és a munkatapasztalat jó lehetőséget jelenthet egy tudatos jövő építésre. Többek között a Kertáról érkezett Lumber-Fa Kft. tervei között is szerepel a duális képzéshez való csatlakozás, a jelenleg nyitott pozíciókkal kapcsolatban pedig elmondták: a diploma nem alapfeltétele a felvételnek, ennél is fontosabb a szaktudás, a szakma szeretete, a gyakorlatiasság és rátermettség. Az állásbörze kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy a vállalat és a pályázók megismerkedjenek egymással, az első benyomás kiemelkedő jelentőségű – később azonban több körös felvételi eljáráson is tesztelik a jelentkezők szakmai ismereteit.


Szakmai gyakorlatra és  teljes munkaidős állásra is várják a jövő mérnökeit


A GYSEV Zrt. Humán Erőforrás Szervezetének szakemberei úgy látják, a hozzájuk érkező fiatalok tudatosan keresnek állást, érdeklődésük középpontjában a hosszú távú karrierlehetőségek állnak. A GYSEV-nél jelenleg többek között gépész és villamosipari végzettségű területekre várják a jelentkezőket, nem csak „full time" állásra, hanem szakmai gyakorlatra is. Az ideális munkavállalóval kapcsolatban elmondták: a cég alapértékei közé tartozik a jövőorientáció, a siker- és tudásközpontúság, ennek megfelelően nyitott, kreatív, rendszerben és folyamatokban gondolkodni tudó munkavállalókat keresnek.


Szerteágazó mérnöki lehetőségek itthon és a nagyvilágban


Az állást kínálók sora bizonyítja: Sopron nem csak azoknak jelent perspektívát, akik faipari mérnökként képzelik el jövőjüket. Bár a világban zajló ökológiai változások, az előtérbe kerülő megújuló energiaforrások és építőanyagok következményeként a jövő egyik legfontosabb iparága kétségkívül a faipar lesz, a Simonyi Károly Karon azok is megtalálják a számításaikat, akik grafikusként, ipari termék- és formatervezőként, informatikusként, vagy épp mechatronikai mérnökként tervezik a jövőjüket és az autóiparban, a logisztikai vagy épp a kommunikációs szektorban helyezkednének el. Mindezt kitűnően bizonyítja, hogy az idei második állásbörzén már olyan vállalatok is csatlakoztak a kiállítók egyre bővülő sorához, mint az Ericsson Magyarország Kft., a GYSEV Zrt., az Autoliv Kft. vagy az AUDI Hungaria Motor Kft., akik több mint 60 nyitott pozícióval érkeztek Sopronba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!