Sopron és környéke

2016.12.14. 17:56

Sopron magyar maradt - Ma van a Hűség Napja

95 éve, 1921-ben ezen a napon tartották a soproni népszavazást, amelyen a város és környéke Magyarország mellett döntött.

A mai Burgenland tartomány területét a trianoni szerződés Sopronnal együtt Ausztriának ítélte, de a magyar kormány a béke aláírása után másfél évvel elérte, hogy a város és nyolc Sopron környéki falu maga dönthessen sorsáról. Úgy döntöttek, Magyarország polgárai akarnak maradni. Ezért viselheti ma Sopron, a Leghűségesebb Város címet. Amúgy ez volt az egyetlen alkalom, amikor a trianoni szerződést módosították.


Sopron annak ellenére döntött Magyarország mellett, hogy a várost akkoriban többségében németek lakták.


A Soproni Múzeum igazgatója szerint még akkor is, ha azt feltételezzük, hogy minden magyar a maradás mellett szavazott – ami történész szerint egyáltalán nem kézenfekvő – a német nemzetiségiek közül is jelentős számban kellett lenniük azoknak, akik Magyarország mellett tették le voksukat.


Később ez nagyon fontos, a magyar kormány által is használt üzenet volt, különösen a ’20-as évek végéig, amíg a magyar politika gúsba volt kötve – tette hozzá az M1-nek nyilatkozva Tóth Imre.


A népszavazást 1921. december 14-én rendezték meg Sopronban, 15-én a városhoz tartozó Brennbergbányán, 16-án a többi településen.


A szavazást a jórészt osztrák hagyományú és német anyanyelvű soproni lakosság döntötte el.


Bár a községek közül csak háromban (Fertőboz, Kópháza és Nagycenk) szavazott a többség Magyarországra, Sopronban a résztvevők 72,8 százaléka mondott erre igent.


Az egész terület összességében 65,1 százalékban döntött Magyarország mellett, 15 334 szavazattal 8227 ellen, 89,5 százalékos részvétel mellett.


Sopront és környékét az antant képviselői hivatalosan 1922. január 1-jén adták át Magyarországnak, az antant csapatai 1922. január 5-én hagyták el a várost.


A nemzetgyűlés a népszavazás emlékét törvénybe iktatta, és Sopronnak a Civitas fidelissima (Leghűségesebb város) címet adományozta.


A mai napot 15 éve, az első Orbán-kormány nyilvánította országos emléknappá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!