Sopron és környéke

2016.11.04. 09:28

Vége az autók közti szlalomnak Lövőn, a 84-es főúton - fotók

Nyugodtabb és biztonságosabb lett a lövőiek élete, amióta működnek a forgalomirányító lámpák a 84-es főúton.

P. Horváth László

- Nyugodtabban megyek át az úton, nagyon jó, hogy végre működnek a lámpák – mondja [namelink name="Pete Jánosné"], miközben arra vár, hogy zöldre váltson az előttünk lévő lámpa. Hasonló véleményen van az út túloldaláról a kerékpárját áttoló férfi is.


- Az ember elnézett balra, majd jobbra, s aztán, amire bátorságot vettünk, hogy átsiessünk az úton, már valamelyik irányból ott is volt egy jármű – mesél a keserű tapasztalatáról. – Az autósok már lassabban hajtanak, köszönhető ez annak is, hogy már egy jó ideje felszerelték a rendszám felismerő kamerákat. A mi életünk pedig nyugodtabb és biztonságosabb lett.


Igaz, majd egy évet kellett várni erre, ugyanis a tartóoszlopokat tavaly novemberben szerelték fel, s akkortól villogó sárga fény jelezte a balesetveszélyes kereszteződést.

Működik a lámpa LövőnAz 1400 lakosú településen, Lövőn az elmúlt években sajnos több – köztük súlyos kimenetelű – közlekedési baleset is történt a 84-es főút és a Fertőszentmiklós-Kőszeg közötti út kereszteződésében. Lapunkban is beszámoltunk arról az esetről, amikor a karambolban kisodródó autó alig néhány méterre ált meg a járdán lévő gyalogos előtt.


A diákok pedig inkább felszálltak a szomszédos Völcsejre tartó iskolabuszra, majd miután felszálltak az ottani nebulók, a busz megfordult és így, együtt jöttek vissza az iskolába. Az út miatt előbb kellett elindulniuk, de a szülők inkább ezt választották, mert egyedül nem engedték átkelni a forgalmas kereszteződésben a gyermekeiket.


- A forgalomirányító lámpák október 20-a óta üzemelnek – ezt már [namelink name="Hollósi Gábor"] polgármester mondja. – Az első időszak visszajelzései jók, egyelőre még tart a próbaidőszak. Ez alatt a szakemberek elvégzik a finomhangolást. A rendszer egyébként figyeli és értékeli a forgalmat. Így adott esetben tovább tart a zöld, hogy gyorsabban áthaladhassanak a járművek. Ezáltal megelőzhető, hogy nagyobb torlódások alakuljanak ki.


A polgármester aláhúzta, az út túloldalán élők közlekedése jelentősen biztonságosabb lett. A gyerekek már egyedül útnak indulhatnak. A szabályok betartására is felhívták a figyelmet, így többek közt arra is, hogy hiába a zebra, a kerékpárról akkor is le kell szállni, s áttolva, gyalog lehet átkelni.


A biztonságon túl egy másik előnye is lett a beüzemelt lámpáknak: egy család jelezte, most, hogy már megoldódott a probléma a kereszteződésében, ideköltöznek a településre.  Ez azt is jelenti, hogy további lakóházak épülhetnek a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!