Sopron és környéke

2016.11.28. 12:31

Befejeződött a Sopronban őrzött Széchenyi-könyvtártöredék feldolgozása

A könyvek voltak bizonyítottan a gróf tulajdonában, amelyekben szerepel a bélyegzője vagy az aláírása, a megjegyzése vagy a véleménye, esetleg a széljegyzete, illetve amelyet neki ajánlottak és dedikáltak.

mti

Befejeződött a soproni  városi könyvtárban őrzött Széchenyi-könyvtártöredék feldolgozása.  Több mint kétszáz kötetet néztek át és katalogizáltak, amelyből  mintegy százharmincban megtalálható Széchenyi István aláírása vagy  bélyegzője. A köteteket már a látogatók is kézbe vehetik.     


[namelink name="Horváth Csaba"], a Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a Széchenyi-könyvtártöredék feldolgozását az  év elején kezdték el.    


A kutatást végző könyvtáros, [namelink name="Robotka Csabáné"] hozzátette, hogy a  művek jelentős része 1851 előtt jelent meg, és vannak köztük  többkötetes munkák is. Katalogizálásukhoz egy 1941-es címjegyzéket  vettek alapul, amely 226 műről - több mint kétszáznyolcvan kötetről  - állította, hogy bizonyíthatóan Széchenyi István könyvtárából  származott, ezen belül is közel száz műről - 120 kötetről -, hogy  tartalmazta Széchenyi István aláírását vagy bélyegzőjét.   


Horváth Csaba megjegyezte, hogy azok a könyvek voltak  bizonyítottan a gróf tulajdonában, amelyekben szerepel a bélyegzője  vagy az aláírása, a megjegyzése vagy a véleménye, esetleg a  széljegyzete, illetve amelyet neki ajánlottak és dedikáltak.    


Robotka Csabáné szerint a mostani feldolgozás nyomán az derült  ki, hogy nyolcvankét mű - 129 kötet - viseli Széchenyi István  aláírását vagy bélyegzőjét. Széchenyinek többféle bélyegzője  fellelhető a kötetekben, és aláírásánál is van, ahol a teljes neve  szerepel, de van ahol csak annyi, hogy "Széchenyi Ist.".    


A megjegyzéssel ellátott könyvek közül van, amelyikbe azt írta:  "olvastam", "gelesen", de van, amelyet véleményezett is, ráírta  például, hogy "miserabel", azaz nyomorúságos, szánalmas,  haszontalan - mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy nem szöveges  megjegyzések, például kérdőjel vagy kettős kereszt is megtalálható  a művekben.    


Főleg magyar, német és francia nyelvű munkákból áll a  gyűjtemény, amelynek részét képezi egy kézirat is. Ennek szerzője,  Bebesy Ferenc főhadnagy művét Széchenyinek dedikálta, és javaslatot  tett egy katonai nevelőintézet alapítására - részletezte Robotka  Csabáné.    


A könyvtár vezetője felidézte, hogy a töredék  soproni története a 19. századra nyúlik vissza. 1877-ben alakult  meg a soproni Irodalmi és Művészeti Kör, amely felhívást tett  közzé, hogy adományokat vár egy könyvtár megalapításához.  A  felhívásra Széchenyi István elsőszülött fia, Széchenyi Béla először  1744, majd később 850 könyvet ajándékozott az egyesületnek. A  városi közkönyvtárnak 1927-ben adták át a köteteket, azonban  1941-ben mindebből már csak mintegy 300-at tudtak azonosítani.    


A gyűjtemény zsugorodásához az is hozzájárult, hogy padláson,  pincében egyaránt tárolták az értékes dokumentumokat - mondta  Horváth Csaba, hangsúlyozva, hogy a városi könyvtár fennállása óta  a szakemberek mindig foglalkoztak a Széchenyi-töredékkel, például  restaurálták a kötetek egy részét, részletes cédulakatalógus és  számos műről ismertető is készült. Most azonban, Széchenyi István  születésének 225. évfordulójára, elkészült a művek feldolgozása, és  a Széchenyi-töredék külön helyet kapott a helytörténeti  gyűjteményben, ahol bárki kézbe veheti.    


Az igazgató hozzátette, hogy a kutató munkát tovább folytatják,  hiszen kerülhetnek elő a gyűjteményhez tartozó újabb könyvek,  például a helyi múzeumból. Az idén feldolgozott  Széchenyi-könyvtártöredék anyagából a közeljövőben kiállítást is  szerveznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!