Sopron és környéke

2016.11.15. 13:30

A jobb közérzetért - Fákat ültetnek a közterekre Sopronban

A Jereván lakótelepen két fasort alakítottak ki, egy 19 szilfából álló fasort valamint egy 13 egyedből álló nyírfasort ültettek.

kisalfold.hu

Sopron Város zöldfelületein a fák pótlása, megújítása évről-évre visszatérő feladat. A város lakosságának növekedésével együttjáró környezeti ártalmak jelentősen megterhelik a zöldfelületeket is. Évek óta terület-specifikus a környezeti változásokhoz igazodó, a közlekedésből származó füstgázok, hőség, az alacsony páratartalom, szárazság tűrésére, alkalmas egyedeket ültetünk. 


A fásítás egyik célja a lakosság közérzetének és városi klíma javítása, levegő szűrése és a szén-dioxid megkötése. A folyamatosan nyomon követik a zöldfelületeken tapasztalható természetes pusztulást, mely kártevők pusztításának és a szélsőséges időjárási viszonyoknak tudható be. A vandalizmusnak, közlekedési baleseteknek áldozatul esett fák pótlását is ebben az időszakban végezik el.


Idén 167 fa ültetése zajlik város szerte.

Fotó: Sopron Holding

Fotó: Sopron Holding

Többször iskolázott, földlabdás növények kerülnek a városi zöldterületekre, karózással védve a széltől, megdőléstől és az esetleges károkozástól.A Sopron Holding nagy hangsúlyt fektet a megfelelő minőségű, méretű és ökológiai igényű fafaj kiválasztására, azok utógondozásra.


Az ültetést követően 3 évig a fák fokozott gondozást igényelnek, ezért biztosítjuk a rendszeres öntözést és a fatányérok gyommentesítését. A sorfák esetében pótlásra kerülő fafajok a japán díszcseresznye, gömbjuhar, platán, szil, oszlopos tölgy, vadgesztenye, szomorúfűz, nyírfa vérszilva. A Jereván lakótelepen két fasort alakítottak ki, egy 19 szilfából álló fasort valamint egy 13 egyedből álló nyírfasort ültettek.


Önkormányzati rendelet is védi a fás szárú növényeket, egyértelműen rendelkezik a növények pótlásáról, az engedély nélkül végzett fakivágáskor alkalmazott intézkedésekről, valamint a pótlási kötelezettségről is - olvasható a Sopron Holding Zrt. hivatalos weboldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!