Sopron és környéke

2016.11.02. 09:35

A fagyos utca foglyai - A hajléktalanellátás felkészült Sopronban is

Jönnek a fagyos napok, a soproni hajléktalanellátás már felkészült a menedéket keresők fogadására.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

– Évekig éltem az utcán és nem volt könnyű. A nyomait is viselem. Most lettem nyugdíjas, már ki tudom fizetni az átmeneti szállást. Ezen a télen lesz fedél a fejem felett – mondja [namelink name="Hajas Béla"]. Egy hete költözött be a szállásra, előtte évekig az éjjeli menedékhelyen húzta meg magát, ha nagyon hideg volt.


Tíz éve munkanélküli. Azt mondja, valaha volt jó élete is; gépkocsivezetői állás, feleség, család, lakás. De az asszony meghalt, az otthon elúszott, szétesett. Hogy mit csinálna másként, ha most lenne húszéves, nem tudja, ezen még nem gondolkodott. De fázni nem fog ezen a télen, s most ez a legfontosabb.


Így is lehet élni és sokan élnek Bélához hasonlóan. Sopronban több mint száz hajléktalanról tud a nyilvántartás, a számuk nem nőtt az elmúlt évek alatt. Sokan üres épületekben vészelik át a fagyos éjszakákat, nappal behúzódnak a Magyar utcai melegedőbe, mások ismerősökhöz kopogtatnak szállásért. A Kossuth utcai éjjeli menedékhely huszonhárom férőhelyes, de a kemény hidegben harmincnégy embert tudnak fogadni délután öt és reggel hét óra között. Az átmeneti szálláson – amiért térítési díjat kell fizetni – hat nő és tizenöt férfi lakhat egy éven át.


– Nehéz sorsú emberekből áll ez a közösség. A szabályaink őket is, a velük foglalkozó szakembereket is védik – utal az összezártság nehézségeire [namelink name="Kunstár Ágnes"], a soproni hajléktalanellátás vezetője. Aki a fűtött falak közé akar húzódni, annak bizony viselnie kell a közösségi lét velejáróit. De minél hidegebb van kint, annál nagyobb a tolerancia odabent. És így kell lennie a város utcáin is – figyelmeztetnek a szakemberek. Ne menjünk el a téli aszfalton fekvő ember mellett...! Hívjunk segítséget.


Az utcai szolgálat feladata segítséget adni azoknak, akik nem mennek be az éjjeli szállásra. Egész éven át, folyamatosan járják a közterületet és látogatják az ott tartózkodó rászorulókat, de a téli krízisben sötétedés után és este dolgoznak, megsokszorozódott feladatokkal. Takarót, ennivalót, meleg italt kapnak ők is és legalább információt arról, hogy másként is lehetne; például ágyban, fűtött helyiségben. A szociális munkások ennél többet nem tehetnek...

Nyertes pályázatok

A soproni hajléktalanellátás két és fél millió forintos támogatást nyert el a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatán – számolt be örömmel Kunstár Ágnes. Ennek köszönhetően lesz ezen a télen orvos is az utcai szolgálattal. Bútorokat és mosógépeket is vásároltak, csomagmegőrzőt alakítottak ki, gyógyszereket, vitaminokat vettek. Ebből a pénzből szupervíziót szerveznek a munkatársaknak és pszichológiai tanácsadást a klienseiknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!