Sopron és környéke

2016.10.18. 14:46

Elhunyt Kubinszky Mihály Sopron díszpolgára

Nyolcvankilencedik életévében elhunyt Professzor dr. Kubinszky Mihály, Sopron város díszpolgára, Ybl Miklós-díjas építész, egyetemi tanár, szakíró, a városszépítő egyesület korábbi elnöke.

kisalfold.hu

Dr. Kubinszky Mihály 1927. szeptember 17-én született Sopronban. Jeles építész szakíró, építésztörténet kutató, városunk hűséges polgára, a bencés gimnáziumokban végzett tanulmányai után 1950-ben szerzett építészmérnöki oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1950 és 1957 között a Soproni Magasépítő Vállalatnál, majd a jogutód Győr Megyei Állami Építőipari Vállalatnál építésvezető, ahol fontos épületek, épületegyüttesek kivitelezési munkáit szervezte és irányította.


Munkáihoz sorolható többek között a Soproni Asztalosárugyár, a Petőházi Cukorgyár, a Fertődi laktanya építése és a soproni Hunyadi János Általános Iskola újjáépítése is. Diplomája megszerzése után közel 15 évig dolgozott együtt Rados Jenő professzorral a Fertődi Eszterházy-kastély felújításán. Ezt követően 38 évet töltött oktató- és kutatómunkával a mai Nyugat-Magyarországi Egyetemen és annak jogelőd intézményeiben, ahol 1976 és 1995 között az Építéstani Tanszéket vezette - olvasható a város hivatalos internetes oldalán, a sopronmedia.hu-n.

Kubinszky Mihály. Fotó: sopronmedia.hu - Pluzsik Tamás

Kubinszky Mihály. Fotó: sopronmedia.hu - Pluzsik Tamás

1974-ben "A századforduló építészelmélete" című akadémiai doktori értekezésével elnyerte a műszaki tudomány doktora tudományos fokoztatot. 1996-ban a Nyugat-Magyarországi Egyetem "Professor Emeritus" címet adományozott az elismert szaktekintélynek. 1998-ban nemzetközileg elismert munkássága, széleskörű szakirodalmi és közéleti tevékenysége, mérnök generációk mérnökké válásában végzett magas színvonalú oktató munkássága, a Soproni Egyetem szakmai, tudományos és nemzetközi elismertetésében szerzett kiemelkedő érdemei, egész életműve elismeréseként a Soproni Egyetem tiszteletbeli doktorrá avatta.


Dr. Kubinszky Mihály tevékenységével nem csak magának az építész szakmának és egyetemünknek, hanem városunknak is jó hírnevet, elismertséget szerzett. Sopron Megyei Jogú Város 2002-ben elismerése jeleként "Sopron Város Díszpolgára" címmel tüntette ki - zárul az írás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!