Sopron és környéke

2016.10.03. 12:34

Éger István - Ahányan végeznek az orvosin, annyian mennek külföldre

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke fokozottan kiáll azért, hogy a kormány folytassa az idén elkezdett praxistámogatást. Azért, hogy ne menjen csődbe a hazai egészségügy.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

– A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökeként a legfontosabb feladatom, hogy a hazai orvostársadalom és az egészségügy, a gyógyító munka fenntarthatósága érdekében kérjem a kormányt, a következő négy évben is folytassa az idén újból elkezdett praxistámogatást – hangsúlyozta[namelink name=" dr. Éger István"], aki peresztegi háziorvos és a soproni mentőszolgálat munkatársa is.


A Kisalföldnek nyilatkozva kiemelte: a kormány jó irányt vett, amikor az alapellátásra újabb tízmilliárd forintot szán. Praxisonként ez havi százharmincezer forintot jelent, ám ez nem „béremelés", hanem a háziorvosi vállalkozás működtetését könnyíti meg. Hozzátette, sokan azért kényszerülnek üzemorvosi és sok más pluszmunkát vállalni, hogy egyenesbe hozzák praxisukat. Emellett kétlépcsős orvosi és négylépcsős szakdolgozói béremelésről szól a kormányzattal nyáron kötött megállapodás, ami már a bérfelzárkózást segíti elő.


– De ne feledjük, 2012–13-ban is volt bérrendezés, ami az orvosok elvándorlási ütemének csökkentését célozta. Aztán ez a bérrendezési folyamat megakadt, így 2014–15-ben ismét növekedett a Nyugaton megélhetést kereső magyar egészségügyiek száma. Az idei félév statisztikája szerint nincs értékelhető apadás az elvándorlás szintjében – húzta alá a MOK elnöke.


– A bérfelzárkóztatásnak csak akkor van igazi hatása, ha az intézkedések évről évre folyamatosak, ezért a folytonosságot és a kiszámíthatóságot kérjük a kormányzattól. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy ahányan végeznek az orvosi egyetemeken, annyian elmennek az országból. Emiatt a hétezer háziorvosi praxisból közel háromszáz betöltetlen. Az alapellátásban legalább kétezer orvos a nyugdíjkorhatár felett dolgozik.


A mi megyénkben is praktizál olyan, aki már 79 éves. Belső orvoshiánnyal küzdünk, idős, megfáradt orvosi karral nem lehet megfelelni a minőségi alapellátás feltételeinek. A szakmát feszítő kérdésekről folyamatosan tárgyalunk a kormánnyal. Nagyon bízunk abban, hogy érveink meghallgatásra találnak és így nem megy csődbe a magyar egészségügy.

Átadja a praxisát

Dr. Éger István válláról november elsejével lekerül a peresztegi körzeti háziorvosi praxis menedzselésének gondja, azt dr. Bártfai Zoltán, öt szakvizsgával rendelkező orvos veszi át tőle. A Magyar Orvosi Kamara elnöke kiemelte, a betegellátásból nem száll ki, és vallja: a gyógyító munka hétköznapi gyakorlása által lehet csak szembesülni a felvetődő problémákkal, hogy hiteles és korrekt szakmapolitikát építsenek az orvostársadalom – és a betegek – érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!