Sopron és környéke

2016.09.20. 19:51

Széchenyi 225 - Egész napos ünnepi megemlékezés szerdán Nagycenken

Születésének 225. évfordulóján, szerdán egész napos ünnepségsorozaton emlékeznek Széchenyi Istvánra Nagycenken.

A Széchenyi-kastélyegyüttesben megújult állandó kiállítás nyílik, amely a család történetét és Széchenyi István életútját, munkásságát mutatja be. Látható lesz a tárlaton például a gróf saját kezű rajza, számos használati tárgya. Kiállítanak több Széchenyi Istvánt bemutató festményt, grafikát, valamint a tevékenységét illusztráló tárgyakat, közöttük olyanokat, amelyeket eddig a közönség még nem látott - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.


Szerdán szentelik fel a nagycenki kastélyegyütteshez tartozó kápolnát is. A Széchényi-kastély mai főépületét még Széchényi Antal generális és felesége, Barkóczy Zsuzsanna építtette a 18. század közepén. A kastély keleti végében helyet kapott egy kétszintes kápolna is. A Szent Kereszt tiszteletére felszentelt kápolna elsősorban a főúri család igényeit szolgálta.


Az 1970-es évek elején átépítették, egységes belsőt erét ketté osztották. A kialakított két szinten többek között irodákat, lakásokat és egy restaurátorműhelyt hoztak létre. A tavasszal kezdődött felújítási munkálatokkal az 1945 előtti állapotokat állították helyre. A megújult kápolnában láthat majd a közönség rekonstruált eredeti berendezési tárgyakat, valamint reprodukciókat egyaránt.


A jubileumi ünnepségsorozat részeként a Magyar Nemzeti Bank 20 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét, valamint annak 2 ezer forintos címletű színesfém változatát is kibocsátja. A délutáni ünnepségek keretében nemzeti emlékhellyé avatják a nagycenki kastélyegyüttest, az ezt jelképező sztélét a Nemzeti Örökség Intézete állíttatja. A sztéléavatás után a Széchenyi-szobornál is ünnepséget tartanak, ott adják át a Nagycenkért díjakat.


A program 18 órakor a Szent István-plébániatemplomban zárul, ahol Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Püspöki Konferencia elnöke mutat be szentmisét. Sopronban is megemlékeznek a legnagyobb magyarról: 18 óra 30 perckor felavatják a megújított Széchenyi-szobrot. Ünnepi beszédet mond majd Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész. 

Címkék#Nagycenk
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!