Sopron és környéke

2016.07.15. 10:43

Rózsaünnep hintózással Fertődön

Először rendeznek Rózsaünnepet a fertődi Esterházy-kastély rózsakertjében, amelyet Esterházy Miklós herceg felesége, Cziráky Margit (1874-1910) elképzelései szerint alakítottak ki 1908-ban.

kisalfold.hu

A hagyományteremtő szándékkal szervezett Rózsaünnep célja, hogy széles körű ismertségre tegyen szert a több mint egy évszázados múltú rózsakert; valamint bepillantást nyújtsanak a kastély századfordulós életébe.

A rózsaünnep szombaton 10 órakor kezdődik. Korabeli fotókat vetítenek Eszterházáról, a lugas alatt pedig piknikpléden lehet megpihenni, rózsateát, rózsás süteményt kóstolgatni.


A vendégek hintóra ülve az angol- és a franciapark felújított részeit járhatják be. A franciaparkban kertészeti gépek bemutatója lesz 11-től kétóránként. Az Eszterházi Expressz Rózsajárata este háromnegyed 10-ig viszi majd az utasokat Fertőd és Hegykő között, ahol a Tízforrás Fesztivál programjai zajlanak.


A Rózsaünnep kézműves-foglalkozásán a gyerekek virágdekorációkat készíthetnek, a Pálmaházban pedig a Budapesti Vonósok XXII. Haydn Fesztiváljának Teakoncertjét rendezik délután 4-kor. A kamarazenekar este 7-től Dobozy Borbála csembalóművésszel ad koncertet.

A rózsakertről


 A korabeli kertet mintegy 20 ezer rózsatő díszítette, 220 méter hosszú lugasrendszerrel elrendezve, középen pavilonnal.


A rózsakertben 2004-ig a Fertődi Gyümölcsnemesítési Kutatóintézet tevékenykedett, majd a kastéllyal együtt ez a terület is állami tulajdonba került. 2015-ben nyerte vissza eredeti formáját. A kertben 8700 tő rózsát ültettek el.


A terület egyúttal génbank is, Márk Gergely rózsanemesítő több mint hatszáz saját nemesítésű rózsafajtájából 400 megtalálható benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!