Sopron és környéke

2016.07.26. 11:32

Luxuslakásokat építenének Sopronban

Kilenc éve van új tulajdonosa az egykori gyermek-szívszanatóriumnak. Telnek-múlnak az évek, az épület sorsa továbbra is bizonytalan. A legújabb elképzelések szerint luxuslakásokat alakítanának ki belőle. De a szabályozási terv ezt nem teszi lehetővé.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

Húsz éve üresen áll a Lőverekben a város egyik legszebb panorámáját nyújtó ingatlana, az egykori gyermek-szívszanatórium.


Sorsáról többször is írt a Kisalföld, „Tanácstalanok a tulajdonosok" címmel például 2013. április 17-én. Hihetetlen ez a mozdulatlanság, hiszen az 1996-ban bezárt épület Sopron legendás zöldövezetében fekszik. Kitűnő adottságai révén feltételezzük, ha ez az ingatlan nyugati országban lenne, egy év alatt megoldódott volna a sorsa, mindenki hasznára, örömére.


Az ingatlan „legújabb" tulajdonosa, egy szentendrei kft. is már kilenc éve vásárolta meg az épületet és a telket. – Korábban idősek otthonát képzeltünk el belőle, de időközben megváltoztatták e szakterület finanszírozási rendjét. Szállodában is gondolkodtunk, ám elvetettük az ötletet, mivel Sopronban a sok szálláshely mellé fölösleges lett volna ilyenbe belevágni – közölte a Kisalföld érdeklődésére Gyarmati János, az ingatlantulajdonos cég ügyvezetője.


– Végül a telek kitűnő adottságai miatt nagyobb méretű, exkluzív lakások kialakításáról döntöttünk. Erről tavaly júniusban egyeztettünk az önkormányzattal. Bemutattuk a vázlatterveinket is, de sajnos azóta sem jutottunk előbbre. Ahhoz, hogy nekifoghassunk az átalakítás munkálatainak, szabályozási tervet kellene módosítania a városvezetésnek. Így csak megy az idő, anélkül, hogy bármi előrelépést tehetnénk.


Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Mágel Ágost önkormányzati képviselőt, a városfejlesztési bizottság elnökét. Mint mondta, a jelzett ingatlan a szabályozási terv szerint különleges besorolású, amely oktatási, egészségügyi, illetve idegenforgalmi célú hasznosítást tesz lehetővé. Az épületből létrehozható például idősek háza, panzió, oktatási központ vagy egészségügyi intézmény, luxuslakások sora azonban nem.


A városfejlesztési bizottság elnöke ugyanakkor hozzátette, a különleges besorolású helyrajzi számú ingatlanok hasznosítási lehetőségének kérdését hónapokon belül újratárgyalja a testület, majd a város közgyűlése, hogy feloldhatóvá válhasson a patthelyzet. Amennyiben marad a régi szabályozás, a tulajdonosnak kell rugalmasságot tanúsítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!