Sopron és környéke

2016.07.04. 14:31

Győri Olvasónk elmesélte kálváriáját a határon - Hegyeshalomnál 30 km-es volt kamionsor - fotók!

Olvasónk egy órányi araszolás alatt 500 métert haladt az M1-esen, Hegyeshalomnál, nem ért be dolgozni. Közben halálos baleset is történt a sztrádán. Most már a magyar rendőrök is ellenőriznek.

kisalfold.hu


20.20


A hegyeshalmi határátkelő előtt már csak 1-2 km-es a kamionsor.


18.43 - 2-3 km-es a kamionsor


Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál fokozatosan mérséklődik a torlódás. A határátkelő előtt 2-3 km-es a kamionsor, míg a személyforgalomban nincs fennakadás.


17.59 - Egyre jobb a helyzet


Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál fokozatosan mérséklődik a torlódás. Már csak közvetlenül a határátkelő előtt torlódnak a kamionok, a személyforgalomban pedig nincs fennakadás - adta hírül az Útinform.


17.23 - 12 km-es a kamionsor


Az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt feltorlódott tehergépjárműsor 12 kilométerre csökkent az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál.


Az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt az M1-es autópálya hegyeshalmi határátlépési pont közelében kialakult torlódás hossza - 2016. július 5-én  17 órára - 12 kilométerre csökkent a tehergépjármű-forgalom vonatkozásában. A megnövekedett forgalom miatt a közlekedőknek továbbra is a határátlépési pontnál történő áthaladás lassulására kell számítani.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy a gépjárművezetők fokozott odafigyeléssel közlekedjenek az autópálya érintett szakaszán, továbbá, hogy indulás előtt a rendőrség honlapjának határinfo oldalán tájékozódjanak a választott határátlépési pontoknál szükséges várakozási időkről!


16.53 - Győri Olvasónk Németországból tartott haza - elmesélte kálváriáját a határon


"Nezsidernél állt be a sor. Körülbelül két és fél óra alatt jutottunk haza Magyarországra. Azt mondtam, hogy ennyi idő alatt egész Ausztrián át lehet utazni. Ez nyilván túlzás, de az tény, hogy 25 km-t küzdöttünk le két és fél óra alatt. Ezt is csak azért, mert egyszer megjelent egy motoros osztrák rendőr és az autókat felvezette a határig.


Azok a kamionosok, akik a tiltás ellenére a belső sávba álltak, nagyon pórul jártak, valószínűleg többszáz eurós büntetést fizettettek velük" - mondta győri Tudósítónk. Hangsúlyozta: csak a kamionokat ellenőrzik a határon, ahogy fogalmazott: "a személyautókra rá sem néztek".


Olvasónk csütörtökön újra Németországba utazik. "Ha ismét razzia lesz a határon, hazafelé is kerülni fog Andau felé" - zárta szavait.


16.32 - Úgy tudjuk, jelenleg is 30 km-es a kamionsor Hegyeshalomnál a határ kilépő oldalán. A kamionosoknak körülbelül hat órán át kell várakozniuk.


 

15.45 Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál mindkét irányban ellenőrzik a teherforgalmat. Ausztria felé most 15 km-es a kamionsor és helyenként a belső sávon a személyforgalom is akadozik, míg Ausztria felől Magyarország felé is jelentős a torlódás.


Az Ausztriába tartóknak javasoljuk, hogy válasszanak más útvonalat. Hegyeshalomnál az 1-es főúti kishatáron is át lehet hajtani személyautóval illetve az M85-ös autóúton közlekedve Kópháza illetve Sopron felé lehet még kerülőt tenni. A személyautók az M15-ös autóúton Szlovákia felé is tehetnek kerülőt - tájékoztat az Útinform.


15.38 - "Most értem haza. 12:20-kor futottam bele a sorba. 2,5 óra volt a határ elérése Nezsidertől. Az Osztrák Rádio nem mondta a kocsisort, csak 14:30 körül. Ekkor megemlítették azt is, hogy az A4-es autópályát Neusidl am See-i csatlakozásnál Magyarország felé lezárták. Jó buli volt!" - írta Olvasónk.


14.42 - A soproni határátkelőnél is lassú a haladás, kifelé a MOL kútnál állt a sor vége.


14.40 - Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, a határ kilépő oldalán az osztrák hatóságok ellenőrzése miatt, 30 km-es a kamionsor. Helyenként a belső sávon is akadozik a forgalom, ezért az Ausztriába tartóknak javasoljuk, hogy válasszanak más útvonalat. Hegyeshalomnál az 1-es főúti kishatáron is át lehet hajtani személyautóval illetve az M85-ös autóúton közlekedve Kópháza illetve Sopron felé lehet kerülőt tenni - írja az Útinform.


14.27 -  A szlovák rendőrség kivételes engedélyt ad az államünnepen a teherautósoknak. Az Országos Rendőrfőkapitányság július 5-i államünnepen engedélyezi a nemzetközi útvonalon közlekedő, Szlovákiába érkező teherautók belépését az országba" – informálta minderről a TASR hírügynökséget Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő.


"A külföldről Szlovákiába érkező teherjárművek közlekedést engedélyezik az autópályákon, a gyorsforgalmi utakon, az elsőosztályú utakon és a nemzetközi útvonalakon" – nyilatkozta a szóvivő. Ha azonban mindez veszélyeztetné a közúti közlekedést, a rendőrségnek joga van arra, hogy megállítsa a sofőrt egy időre vagy megmutathatja neki a helyes irányt. A törvény kimondja, hogy munkaszüneti napon a teherjárműveknek tilos közlekedniük az ország útjain. A rendőrség most azonban kivételt tett.


"Annak érdekében, hogy ne torlódjanak fel az országhatáron a teherautók, a rendőrség úgy döntött, most kivételt lesz, így beengedi őket az országba“ – tette hozzá mondanivalójához Baloghová - írta a parameter.sk.

13.22 - Ebben a percben érkezett olvasónk tudósítása az osztrák A4-esről, megerősítve a korábbi bejegyezésünket. Péter azt írja: áll a sor Magyarország felé Ausztriában az A4-esen. A sor vége Neusiedl am See- Gewerbepark után, kb. 30 km. Én a mönchhofi lejárótól 1 km-re állok.˝     

Fotó: Cz. Péter

Fotó: Cz. Péter

Fotó: Cz. Péter

Fotó: Cz. Péter


13.17 - A nol.hu információi szerint ma reggel a magyar rendőrök is ellenőrzésbe fogtak. Ők az Ausztriából Magyarországra érkező kamionokat, teherautókat vizsgálják át, az osztrák A4-es autópályán hat kilométeres sor alakult ki. Az osztrák sofőrök szerint ez a magyarok válasza a nickelsdorfi ellenőrzésekre. Mi mindenképpen pórul járunk, mert már kifelé és befelé egyaránt várakoztunk kell, mondták el a sofőrök. Az autósok egyre feszültebbek mindkét oldalon. A turistaszezon gyakorlatilag e hét végén kezdődött el, tetőzése egy-két hét múlva várható. Ha a forgalmat korlátozó ellenőrzések fennmaradnak, sokan alighanem más úticélokat választanak a nyaraláshoz - írja a portál.


12.33 -  Az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt - 2016. július 5-én 12 órakor - 27 kilométeres torlódás alakult ki a tehergépjármű-forgalomban az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében. A rendőrség kéri az erre haladó gépjárművezetőket, hogy az Ausztriába történő határátlépéshez - lehetőség szerint – válasszák az M15-ös autóúton a rajkai, illetve a soproni, vagy a vámosszabadi határátlépési pontokat. Fontos információ azonban, hogy ünnep miatt ma tilos közlekedni a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti, illetve a veszélyes árut szállító járművekkel Csehországban és Szlovákiában.


11.32 - Máriakálnoki olvasónk:  nem értem be a munkahelyemre


"Múlt hét tűrhető volt, a tegnapi elviselhető, de a mai?! A hegyeshalmi kishatáron szerettem volna átjutni reggel háromnegyed hat előtt az osztrák oldalra. A faluban állt a kocsisor. Egy órányi araszolás után jó, ha 500 métert haladtam. Az első - Rajka felé tartó - vasúti sínekig jutottam, ott háromnegyed hétkor visszafordultam. Telefonon beszóltam a munkahelyemre, ne várjanak, nem érek be. Fél hétre kellett volna a Bruck melletti munkaadómnál lennem" - mondta a máriakálnoki Varga István.


Tegnap fél órát kellett várnia, mire átjutott, s fogalma sincs, holnap mire számíthat. "Már azon gondolkodom, hogy Ausztriában szerzek szállást, mert nem hiányzik ez a mindennapi mizéria. Az autópályára már csak hazafelé kanyarodom fel. Rajka, majd Szlovákia után Kittsee felé kerülni ? Napi 30 kilométeres kerülő, a benzinpénzt meg én fizetem" - mondta.

Hasonló történt Önnel is? Írja meg tapasztalatait, véleményét ide: [email protected]


11.25 - A soproni határnál 11 óra körül 10-15 perces várakozásra lehetett számítani.

 

Osztrák ellenőrzés - Torlódás a soproni határon. Fotók: Magasi Dávid


11.06 - Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, a határ kilépő oldalán az osztrák hatóságok ellenőrzése miatt, 25 km-es a kamionsor.


Hegyeshalom felé a 153-as km-nél korábban, egy a külső sávon araszoló kamionnak ütközött egy személyautó. A baleseti helyszínen, a belső sávon már megindult a személyforgalom - tájékoztat az Útinform.


10.25 - Életét vesztette annak a személygépkocsinak a vezetője, aki az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán egy kamionnak ütközött a Hanság pihenőnél. A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszon továbbra is teljes útlezárás van érvényben.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy a gépjárművezetők fokozott odafigyeléssel közlekedjenek az autópálya érintett szakaszán, mivel az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt a tehergépjármű forgalom is torlódik.


10.11 - Az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt 21 kilométeres torlódás alakult ki a tehergépjármű-forgalomban az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében. A rendőrség kéri az erre haladó gépjárművezetőket, hogy az Ausztriába történő határátlépéshez - lehetőség szerint – válasszák az M15-ös autóúton a rajkai vagy a vámosszabadi határátlépési pontokat. Információink szerint Sopronnál is torlódik a forgalom.


9.20 - Összeütközött egy kamion és egy gépkocsi kedd délelőtt az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, a 153-as kilométernél, a Hanság pihenő közelében.  Elsődleges információink szerint az eset során egy ember megsérült, ellátásához mentőhelikopter is érkezik a helyszínre. Áll a forgalom, a személyautókat Lébénynél a 142-es km-nél az 1-es főútra terelik.8.50 - Az útinform hivatalos, 8.50-es jelentése szerint az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, a határ kilépő oldalán az osztrák hatóságok ellenőrzése miatt, már 20 km-es a kamionsor. Az átjutási idő tehergépkocsival több, mint három óra. A személyautó forgalomban is fennakadások vannak, mert helyenként a belső sávot is elfoglalják a kamionok.


A 84-es főúton Sopronnál is akadozik a határátlépés. Ausztria felé a határ előtt 4-5 km-es a kocsisor.


A rendőrség információja szerint Sopronnál 1 óra a várakozási idő.


8.40 - Olvasónk jelezte: "Ilyenbe még nem futottam bele, brutál, mindenkitől személyit kértek, kemény.

8.35 - Egy autós tanácsa a Facebook-on: Harkáról Neckenmarkt-on át Lackenbach irányába.gyorsforgalmi út Eisenstadtig. 10 perccel több, mint ha soproni határon mennék át....DE nincs várakozás.

Ön mit tapasztalt? Írja meg!


8.20 - Már a Sopron vége táblánál araszol a sor vége - jelezte egy autós a Facebook-on. Egy másik autós azt közölte, "Kőhida 8.08-kor csak két kiskatona áll. Amúgy zökkenőmentesen át lehet jutni."


Egy beszámoló szerint "4:54-kor a sor a Vedanal kezdődik. 5.25-kor értem át a határon. Papírokat kérnek, de ha valaki rutinos, akkor már előkészíti. mint régen 10-15 éve.


8.10 - A Facebook-on azt olvastuk, hogy a soproni határátkelőnél is nagy a torlódás, többen már egy órája araszolnak. Olvasóink jelezték, hogy a kimenő forgalom a Wabi-nál áll.


A soproni határtól többen visszafordultak és Ágfalva felé indultak, ott könnyen át lehet jutni - olvastuk a Facebook-on.


A soproni határnál már hajnali fél 5 és 5 óra között nagy volt a torlódás az ellenőrzés miatt.


A rendőrség határinfó oldalán nem ír várakozásról Sopronnál. Hegyeshalomnál pedig negyed órás várakozásról tájékoztatnak. Az útinform szerint 7.35-kor az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, a határ kilépő oldalán az osztrák hatóságok ellenőrzése miatt, már 20 km-es a kamionsor. Az átjutási idő tehergépkocsival több, mint három óra. A személygépkocsi forgalomban is fennakadások vannak, mert időnként a belső sávot is elfoglalják a kamionok.

 Kedd 6.30 - Az útinform kedd reggel tájékoztatása szerint az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, a határ kilépő oldalán az osztrák hatóságok ellenőrzése miatt a külső sávban álló kamionsor hossza kb. 10-12 km-es. Az átjutási idő tehergépkocsival több, mint két óra. A személyautó forgalom a belső sávban zavartalanul halad.


21.20 - Az Útinform legfrissebb tájékoztatása szerint az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, a határ kilépő oldalán a külső sávban álló kamionsor hossza eléri a 10 km-t.


18.30 - A hegyeshalmi határnál a helyzet változatlan: továbbra is nagy a torlódás. Lassú a haladás az Az 1-es főút mosonmagyaróvári átkelési szakaszán, és a 86-os főúton az M1-es autópályától a városközpontig is.

 

16.55 - Továbbra is több kilométeres a torlódás. A kamionok a külső sávon várakoznak, de számos szerelvény áthajt a belső sávba, így a személygépjármű forgalmat is jelentősen lassítja.


Az 1-es főút mosonmagyaróvári átkelési szakaszán, és a 86-os főúton az M1-es autópályától a városközpontig is nagyon lassú a forgalom, illetve a közúti határátkelő előtt is torlódnak a járművek - tájékoztat az Útinform.


Rajkán és Kópházán, valamint Sopronban zavartalan a határforgalom.


14.30 - Az osztrák hatóságok ellenőrzése miatt - a tehergépjárművek vonatkozásában - tovább nőtt a torlódás mértéke a hegyeshalmi határátlépési pont közelében.


Az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt - 2016. július 4-én 12 óra 50 perckor - 20 kilométeres torlódás alakult ki a tehergépjármű-forgalomban az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében. Kérjük az erre haladó gépjárművezetőket, hogy az Ausztriába történő határátlépéshez - lehetőség szerint – válasszák az M15-ös autóúton a rajkai, illetve a soproni, vagy a vámosszabadi határátlépési pontokat!


13.00 - A rendőrség közleménye szerint az osztrák hatóságok ellenőrzése miatt nagy torlódás alakult ki a tehergépjárművek vonatkozásában a hegyeshalmi határátlépési pont közelében.


Az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt - 2016. július 4-én 11 óra 30 perckor - 18 kilométeres torlódás alakult ki a tehergépjármű-forgalomban az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében. Kérjük az erre haladó gépjárművezetőket, hogy az Ausztriába történő határátlépéshez - lehetőség szerint – válasszák az M15-ös autóúton a rajkai, illetve a soproni, vagy a vámosszabadi határátlépési pontokat!


Korábban - Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, a határ kilépő oldalán az osztrák hatóságok ellenőrzése miatt több km-es a torlódás. A kamionok alapvetően a külső sávon várakoznak, de számos szerelvény helytelenül áthajt a belső sávba, így a személygépjármű forgalmat is jelentősen lassítja - közölte az útinform hétfőn délben.

Hatalmas dugó az M1-esen Hegyeshalom felé - júl.4.
Az 1-es főút mosonmagyaróvári átkelési szakaszán is nagyon lassú a forgalom, illetve a közúti határátkelő előtt is torlódnak a járművek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!