Sopron és környéke

2016.06.14. 10:41

Megkezdik a halálszakasz felújítását a 85-ös főúton - fotók

A sok baleset miatt a Kisalföld már 2000-ben idézte az autósok ítéletét és halálszakasznak nevezte a 85-ös főút Fertőszentmiklós és Pereszteg közötti, mintegy nyolc kilométeres szakaszát. Nos, megértük: napokon belül elkezdődik a felújítás, azaz a burkolatcsere.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

Adja isten, hogy utoljára kelljen azt leírni, hogy egy főútvonalnak halálszakasza van. Kétségtelen, hogy a 85-ös Pereszteg és Fertőszentmiklós közötti kilométerein az elmúlt években sokkal több baleset történt, mint az országutak más részein. Ez a szakasz 2000-ben készült el, s azok, akik rendszeresen itt autóztak, kezdetektől kifogásolták a burkolat állapotát.


Tíz év alatt kétszázötven baleset történt itt, amiknek több mint fele személyi sérüléssel járt, tízben pedig valaki meghalt – írtuk tavaly a kifejező számokat.


A statisztikákra már a hatóságok is felfigyeltek; a rendőrség és az érintett települések vezetői évek óta lobbiztak a burkolat cseréjéért. Hosszú évekbe telt, de végül a közút kezelője is elismerte: vizes időben csúszik az út, s ennek a burkolat rossz minősége az oka. Hiába tehát a sok figyelmeztető tábla, a sárga útfelfestés, a sebességkorlátozás...


Bár eredetileg tavalyra ígérték, aztán idén tavaszra, most júniusban végre elkezdődött valami.

Táblaerdő a 85-ös főúton


– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. május 19-én megtartotta a munkaterület átadás-átvételi eljárást, amelyet követően a kivitelező Swietelsky kft. elméletileg megkezdte a felújítási munkákat. A szakaszon megtörtént az ideiglenes forgalomkorlátozás kiépítése, majd a padka nyesését elvégezte a kivitelező – tudtuk meg a társaság kommunikációs osztályán. Magyarul a hetvenes táblákat negyvenesekre cserélték.


Ez indokolt is, mivel a padka most helyenként öt-tíz centivel mélyebb, mint az út, ha a kerék lecsúszik, csúnyán megdobhatja a kocsit...


– A burkolatmarás június második felében fog elkezdődni, s várhatóan két hetet vesz igénybe. Ezzel párhuzamosan június vége előtt megkezdődnek az aszfaltozási munkák is. A jelenlegi ütemezés szerint július  második felében befejeződik a burkolatépítés, amelyet követően padkaépítés következik és a forgalomtechnikai jelzések felfestése, illetve egyéb befejező munkákat kell elvégezni, így várhatóan a teljes szakasz felújítása augusztus   végére fejeződhet be – tudatta a Magyar Közút Zrt.


A felújítás félpályás korlátozással fog járni a marás és az új aszfalt terítése idején jelzőőrös irányítás mellett. Vigyázzon magára mindenki, aki arra jár!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!