Sopron és környéke

2016.06.30. 10:09

Közgyűlés Sopronban: "fejezze be a provokálást, vagy felfüggesztem az ülést"

Amit ma megpályázhatsz, ne halaszd holnapra! - lehetne a csütörtöki közgyűlés mottója is.

kisalfold.hu

A közgyűlés felhatalmazta a polgármestert, hogy amennyiben a várost érintő uniós, állami támogatási felhívás megjelenik, akkor arra adja be a pályázatot. Közösségi forrásból alakíthatják át például a Széchenyi teret, de épülhet óvoda, bölcsőde, jöhet létre ipari park, korszerűsíthetik az önkormányzat bizonyos épületeit.


Emellett ugyancsak támogatásból gondolnák újra a belvárosi múzeumi negyedet, azaz felújítanák a Fabricius-házat, a Tábornok-házat, illetve a Storno-házat. Lényeges, a pályázati lehetőségek még ebben az megnyílnak, és még az elbírálás is megtörténhet, azaz a rövid időn belül látványos fejlesztések indulhatnak el város szerte. Az beruházások forrásigénye meghaladja a tízmilliárd forintot.


A közgyűlés ezt megelőzően egyebek mellett döntött arról, hogy megalakítják a Soproni Hulladékkezelő Kft-t, illetve arról is, hogy az önkormányzat ingyenesen utakat át Fertőrákosnak. A Soproni Gyógyközpont dolgozói részére hárommillió forint jutalmat szavaztak meg a képviselők.


A csütörtöki közgyűlés legaktívabb képviselője ezúttal is Vörös Viktor (PM) volt, aki sorozatban kérdezett, szólt hozzá a témákhoz. Egy ideig pártállástól függően egyetértve, vagy ellenezve hallgatták a szavait. Ám Fodor Tamás polgármester a kórházi jutalmaknál tartva felszólította a képviselőt, hogy üljön le! S egyúttal félbeszakította a nem a témához illeszkedő felszólalást.


– „Amennyiben továbbra is provokálja a közgyűlést, akkor azt felfüggesztem, és más időpontra tűzöm ki" – adott nyomatékot hangjának a városvezető. Feszült volt a hangulat már akkor is, amikor arról döntöttek, hogy a középiskolai kollégium működtetését a szakképzési centrum vegye át.


A közgyűlési munka ezt követően a szokásos mederben folyt tovább.(A közgyűlés fontosabb kérdéseire visszatérünk).Előzmény:


A Soproni Vízmű július 4-re hívta össze a rendkívüli közgyűlését, amelynek témája a lövői üzemmérnökség bezárása és a Vas megyei egységének átszervezése lesz.


A városi közgyűlés felhatalmazást ad arra, hogy a tulajdonos képviseletében Fodor Tamás polgármester a szavazásnál mondjon igent a tervezett módosításra. Igaz, a fenti változtatás a valóságban már működik, ugyanis a lövői alkalmazottak már hetek óta Bükön dolgoznak.


A tervek szerint a középiskolai kollégium működtetési feladatait a Soproni Szakképzési Centrum látja el a jövőben.


A képviselő-testület foglalkozik a múlt emlékeinek megőrzésével is. A sopronbánfalvi hősi temető, a brennbergi Szent Borbála-bányásztemplom, a brennbergi temető, a görbehalmi Bányászati Múzeum, valamint a Testvériség néptáncegyüttes is bekerül a helyi értékek körébe.


A képviselők döntenek arról is, hogy kik utaznak Kempten testvérvárosba, és módosítják az idei költségvetést is.


A rendes ülést két rendkívüli követi. A fő témák az uniós fejlesztési források lesznek. Az egyik előterjesztés részletezi, hogy ebben az évben milyen pályázatokon indulna az önkormányzat.


A másik pedig azzal foglalkozik, hogy állai támogatással miként lehetne felújítani, illetve újraértelmezni a belvárosi múzeumnegyedet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!