Sopron és környéke

2016.04.22. 11:07

Kamerák figyelnek a rendre Sopronban

Szinte nincs már olyan része a városnak, ahol ne lennének térfigyelő kamerák. A rendőrség vezérlőközpontjában a nap huszonnégy órájában figyelik a képeket - majdnem mindent látnak.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

A közhiedelemmel ellentétben a kibővített kamerarendszer már olyan képet ad az operátornak, hogy az a kapitányság vezérlőjében ülve azt is látja, hogy fújja ki a piros ruhás sétáló az orrát a kirakat előtt. Sőt, éjszaka is jó minőségű képeket adnak, a rendszámfelismerő kamerák pedig akár töredékadatokból visszakeresik a keresett autót. Nem éri meg „huncutkodni"...


Negyvenhét kamera képeit figyelik folyamatosan a szakemberek, ezek közül harmincnyolc van Sopronban.

– Biztonságosabb lett a város – sommázta véleményét Simon István alpolgármester, amikor Szabó Jenő rendőrkapitány tegnap bemutatta a rendszert. Negyvenhét kamera képeit figyelik folyamatosan a szakemberek, ezek közül harmincnyolc van Sopronban, kilenc a vonzáskörzetében, többek között Fertőhomokon, a Tómalmon, Balfon, Hegykőn.


(Ezeken kívül is vannak még önálló, kisebb rendszerek, például Ivánban.) A bűnmegelőzés és a szabálykövetés szempontjából jobb, ha nem tudjuk pontosan, hogy hol vannak ezek a berendezések – bár nem kezelik titokként ezt sem –, a lényeg, hogy a frekventált, forgalmas helyeken ott vannak. És igen, forognak, ráközelítenek a részletekre, ha kell.


– Ez a technika lerövidíti a beavatkozási időt is, hiszen ha én itt látom, hogy baj van, azonnal értesítem a járőrt – mondja Nagy Sándor főtörzs- őrmester. Ő az egyik operátor, aki több képernyőn figyeli az utcákat.


– A kamerarendszer a bűncselekmények megelőzése szempontjából óriási segítség. Nagy előrelépés számunkra az utazó bűnözők kiszorításában is, hiszen elég egy rendszámtöredék és nyomon tudjuk követni az autót. A felvételek visszajátszhatók, kinagyíthatók – magyarázza a technika előnyeit Szabó Jenő rendőrkapitány. – Jobb, ha el is kerülik a várost a bűnözők – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!