Sopron és környéke

2016.03.16. 09:49

Vármegyét épít makettekből Sopronban

Az egykori Sopron vármegye legjelentősebb épített értékeinek makettjeivel szépíti meg Bognár Csaba soproni vállalkozó az egykori Déli pályaudvarral szemközti területet.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

Nem akármit vett a fejébe Bognár Csaba: soproni vállalkozása több mint nyolcszáz négyzetméteres területén harminchárom makettből megjeleníti Sopron vármegye nevezetességeit, beleértve a Fertő tavat is. A nagyszabású helyi látványosság létrehozásában önmaga is szorgosan közreműködött a földmunkákban, és a kis épületek egyharmadát is ő készítette.


Az ötlet voltaképpen édesanyjához kötődik. A tiszteletre méltó kort elért asszonyt ugyanis Sopronba költöztették Pásztoriból. Ekkor gondolt arra Bognár Csaba, hogy makettekkel megidézi édesanyja számára korábbi életterét. Elkészítette hát méretarányosan a pásztori családi házat és a templomot, édesanyja nagy örömére. A hálatelt mosoly pedig arra indíttatta, hogy ne hagyja abba a makettekkel való foglalatoskodást.


Így benzinkútja építése után a feleslegessé vált, hátrahagyott ilyen-olyan építőanyagból megalkotta a bánfalvi templomot, a Fő tér egy részét, és ezeket közszemlére ki is rakta. Azt tapasztalta, hogy az arra járó gyerekek és felnőttek is örülnek a maketteknek.


– Emberibbé, családiasabbá tettük a területet, mosolygóssá az arcokat – fogalmazott Bognár Csaba, aki ezt követően a területén fellelt egykori mozdonyfordító korongja mellé már az egész vármegyét odaképzelte kicsiben. Elgondolását többen is támogatták, így zalaegerszegi és debreceni díszlettervezők, szobrászok, művészek.


Fraknó, Kabold, Kismarton, Sopron, Bánfalva, fertőbozi Gloriette, Eszterháza, Fertőszéplak, Kapuvár és persze Pásztori nevezetességei sorakoznak a területen, közöttük pedig – kilencvenhét méteren – gőzös szerelvény fut majd, az április elsejei ünnepélyes átadást követően.


A beszerzett korabeli gőzösről annyit, hogy a Németországban gyártott nagy méretű makett kétszázezer forintba került, miközben idehaza az interneten megtalált hobbikészítők 1,5–3 millió forintért vállalták volna elkészítését. Mivel a Szent Mihály utcai két mór házat is 1,4 millióért alkotta volna meg egy makettkészítő, Bognár Csaba inkább magára vállalta annak megvalósítását.


Ugyancsak az ötletgazda nevéhez fűződik a fraknói vár, a bánfalvi kolostor, a Lábasház, a széplaki tájházak, a fertőbozi Gloriette, valamint közreműködött a Déli pályaudvar kicsinyített másának elkészítésében is. Reméli, hogy a látványpark sokaknak szerez majd örömet.

Címkék#Sopron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!