Sopron és környéke

2016.03.07. 09:49

Sopron költségvetése - Mire elég huszonhárommilliárd?

Sopron ötmilliárd forinttal többől gazdálkodhat idén, mint tavaly, ám ez nem azt jelenti, hogy aranyozzák a kerítést. Az állami beruházások mellett jobbára csinosítgatásra és a legszükségesebb beruházásokra lesz elég a pénz.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

Jogszabályi változások okozták a költségvetés főösszegének emelkedését – az óvodapedagógusok és a munkájukat segítők átlagbérének és közterheinek bértámogatása, az óvodaműködtetés támogatása, valamint a támogató szolgáltatás és közösségi ellátás normatív támogatása is a büdzsé része.


Így lett az idei főösszeg több mint 23 milliárd forint. Az összeg hatalmas, de a tennivaló még több. A központi költségvetés finanszíroz ugyan feladatokat, beruházások is indulnak többek között a Modern Váro- sok program Sopronra jutó 4,2 milliárdjából, de a kiadások nagy része kötelező feladatra kell.

A jereváni szolgáltató központ belső udvara ...

A jereváni szolgáltató központ belső udvara ...

Az önkormányzat által irányított intézmények és hivatalok 4,8 milliárdba kerülnek, a kötelező feladatok dologi kiadásai 1,7 milliárdot visznek el. Városüzemeltetésre valamivel kevesebb jut, mint tavaly, pedig ez az, ami a komfortérzetünket meghatározza: 804 millióból kell utakat karbantartani, buszvárókat gondozni, közterületet tisztítani, nagytakarítani, az illegális hulladéklerakókat felszámolni, füvet nyírni, fát és virágot ültetni, öntözni, havat lapátolni és még hosszan sorolhatnánk a feladatokat, amiknek nagy részét a Sopron Holding végzi.


Pénzbeli juttatásra 131 milliót különítettek el a költségvetésben, ebből fizetik a segélyeket és a családtámogatásokat, a felsőoktatási ösztöndíjat és a babakötvényt.


Fejlesztésre 1,25 milliárdot szán a büdzsé: gyalogátkelőhelyek, lakossági út- és közműépítések (Menyhért és Szépvölgyi utca, Jánostelep), járdák kialakítása (például a Trefort téren), a gyalogátkelőhelyek akadálymentesítése, csapadékelvezetési problémák megoldása szerepel itt többek között. Feladatként jelölték meg a parkolóhelyek bővítését is, merthogy már nem elég, ami van...


A Magyar utca–Ötvös utca csomópontjában rendezik a közterületet, Brennbergbánya Fő terét is rendbe teszik, járdát kap a Kőszegi út, a Győri úti Aldi és összekötik az Uszoda utcát a Lackner utcával. A játszóterek száma is tovább nőhet, lesz gördeszkapálya és idősek játszótere.

... a Lenkey utcai rendelő rendbetétele is idén várható. Fotók: Magasi

... a Lenkey utcai rendelő rendbetétele is idén várható. Fotók: Magasi

Felújításokra 817 millió jut, többek között buszmegállókra, utakra költenek, restaurálják a bánfalvi kolostor lépcsőjét és szobrait, megújítják a Szent Imre parkot. A Bécsi úti határkilépő, a jereváni szolgáltató központ belső udvara, a Lenkey utcai rendelő rendbetétele, a papréti tornacsarnok homlokzatának felújítása, a Lőver körúti villanyoszlopok cseréje is a tervek között szerepel.


Szabadidőre, sportra, kultúrára összesen 956 millió forintot tartalmaz az idei költségvetés. Közel 600 milliót kap – ebből 204 millió állami támogatás – a Pro Kultúra, 357 milliót pedig  sportfeladatokra költenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!