Sopron és környéke

2016.03.02. 09:47

Kuntz Zoltán könyvet írt az ingázóról

Az ingázás, ingázók témájában írta legújabb könyvét Kuntz Zoltán, aki maga is végigjárta a külföldön munkát vállalók útját.

kisalfold.hu

 Dolgozott feketén szőlőbirtokon, magánépítkezéseken és vendéglőben mosogatóként is. Három évig szerződéssel védte, őrizte Ausztria csaknem huszonöt szélparkjának több millió

eurós értékű berendezéseit.


– Naponta ezrek lépik át Nyugat-Magyarország átkelőinél az osztrák határt, hogy munkába induljanak. Tavaly hivatalosan már több mint hetvenezren dolgoztak nyugati szomszédunknál, ennek többszörösére teszik a feketén munkát vállalókat.


Vajon mi veszi rá honfitársainkat, hogy több kilométeres kocsisorokban kígyózzanak nap mint nap évszaktól függetlenül, átláthatatlan ködben vagy szélviharban, hogy osztrák munkaadójukhoz időben odaérjenek? Ki bejelentett munkaszerződéssel, ki feketén igyekszik oda, ahol munkájáért cserébe jobb megélhetést, magasabb életszínvonalat remél – mondta új könyvéről Kuntz Zoltán.


 – Sokak emberi szóra, megbecsülésre találnak odakinn, másokat megalázó, alárendelt helyzetbe hoznak, hogy a sógoréknál éhbérnek számító fizetségért cserébe minden alantas munkát elvégeztessenek velük. A legjobban képzett szakembereink, mestereink, tanáraink, orvosaink és mérnökeink hagynak itt bennünket egy jobb életszínvonal kedvéért.


A könyv emberi sorsok nyomába ered, az ingázás, kivándorlás okait, a megtalált lehetőségeket, a beilleszkedés nehéz útját, küzdelmeit vizsgálja.


A kötetet március 9-én 17 órakor mutatják be a Petőfi tér 3. szám alatti Pedagógusok Művelődési Házában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!