Sopron és környéke

2016.03.03. 10:24

Esterházy szezonnyitás a magyar nemzeti ünnepen

Évente több mint 400 ezer látogató kíváncsi az Esterházy-csoport kiemelkedő történelmi jelentőséggel bíró kulturális műemlékeire.

kisalfold.hu

A kismartoni Esterházy-kastély, a Lackenbachi (Lakompak) kastély és Fraknó Vára (Burg Forchtenstein) valamint a Szentmargitbányai Kőfejtő (Steinbruch St. Margarethen) látogatói számának az elmúlt években tapasztalható kiemelkedő növekedése e helyszínek magas szintű turisztikai és kulturális programkínálatának - koncertek, kiállítások, vezetések és egyéb rendezvények – köszönhető. Örvendetes tény, hogy a látogatók egyre több országból érkeznek.


A március 3-6. között a Hungexpo területén megrendezendő Utazás 2016 kiállításra ellátogatókat nyereményjáték várja az A pavilon 304G standjánál. A nyeremény egy nyáron beváltható kétnapos burgenlandi kirándulásra szól az Esterházy birodalomba, mely magában foglalja az éjszakázást valamint két belépőt Donizetti: Szerelmi bájital című operaelőadására a Szentmargitbányai Kőfejtőben.


I. Ünnepi ajánlat kedvezményekkel Fraknó Várában és a kismartoni Esterházy-kastélyban a március 15-i hosszú hétvégén, 2016. március 12-15-ig.


Nemzeti ünnepünk alkalmából, március 12-15. között érdekes múzeumi programok várják az érdeklődöket Fraknó várában: idegenvezetéssel egybekötött fegyvergyűjtemény-látogatáson kívül lehetőség lesz megtekinteni az Esterházy Ősgalériát (egyénileg, vezetés nélkül), valamint az Esterházy kincstárat.


- Az eredeti állapotban fennmaradt Esterházy-kincstár és levéltár az értékes műtárgyakon kívül kivételes ritkaságok lelőhelye. Ámulatba ejtő például a kincstár plafonjára függesztett, sárkányt formáló alkotás, amelyet különleges állatpreparátumokból állítottak össze. A vár huszonöt terméből, melyekben a levéltári anyagokat őrzik, egy a látogatók előtt is nyitva áll. A teljes levéltári anyag egymás mellé helyezve mintegy 10 km hosszúságú lenne.

 Fraknó Vára európaszerte egyedülálló kincseket őriz.

Fraknó Vára Európaszerte egyedülálló kincseket őriz.

- Az Esterházy Ősgaléria című kiállítás nemcsak a pazar ezüstszobát, fantasztikus barokk óraszerkezeteket és a család valódi őseit mutatja be, hanem képzeletbeli ősöket is, akik között megtalálható Noé és Drakula gróf is. A kiállításon látható Vlad Tepes, azaz Drakula gróf egyetlen épen maradt, egész alakos portréja.


- Európa egyik legnagyobb, magánkézben lévő fegyvergyűjteménye valamint a magyar történelem eddig ismert legkorábbi, eredeti koronázási zászlója is látható a Győztes csaták és koronázások című kiállításon.


- A várat bemutató vezetés során betekinthetünk a vár konyhájába és láthatjuk a páratlan visszhangú várkutat is.


A vár bástyáján az újonnan épült Gránátos Kávéház és Étterem várja a látogatókat.


A magyar nyelvű tárlatvezetések a nap folyamán délelőtt 10.00-től este 18.00 óráig a következőképp alakulnak: 11:30, 12:45, 14:30, 15:45, 16:30 óra.


A kismartoni Esterházy-kastély ezen a hétvégén különleges ajánlattal várja a látogatókat:


A Kastélyvezetés 2016 témájú tárlatvezetésre szóló belépőjegy vagy a Haydn-jegy megvásárlása esetén az Esterházy-kastély pincéjében található, Ausztriában a legnagyobbnak számító Bormúzeum megtekintése ingyenes. További ajándékként a kastély ajándékboltjában 10% kedvezmény várja a vásárlókat.


- Új kastélyvezetés indul 2016-ban. A vezetés betekintést nyújt három, a 18. és a 19. században élt Esterházy hercegné lakosztályába. Portrék, naplók, személyes levelek és tárgyak idézik meg a hercegnők mindennapjait. A vezetés részeként látogatható a kastély kápolnája és a remek akusztikával rendelkező Haydn Terem is.


- A Haydn-jeggyel látogatható Zene és pompa Haydn idejében című program két kiállítást foglal magába: Az Esterházy kastély fénypontjai című kiállítás válogatott műtárgyak segítségével enged bepillantást a hercegi család életmódjába és ünnepségeinek hangulatába. A másik, Haydn explozív című kiállítás multimédiás eszközökkel mutatja be a kivételes tehetségű zeneszerző, Joseph Haydn rendkívüli életútját.


A zeneszerző magándokumentumai, kéziratai mellett olyan eredeti hangszerek, mint patronálója, Maria Josepha Hermenegilda hercegnő kalapácszongorája is kiállított tárgyak között vannak. A Haydn-jeggyel megtekinthető a világhírű Haydn Terem is.


Magyar nyelvű tárlatvezetések az Esterházy-kastélyban 10.30-kor és 15.30-kor indulnak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!