Sopron és környéke

2016.03.01. 18:08

Barátjuk sírjánál imádkoztak szerencséért a Sopron környéki traktortolvajok

Ausztriában és Nyugat-Magyarországon traktorokat, utánfutókat, trágyaszórókat és más hasonló mezőgazdasági gépeket lopott két fiatalember.

kisalfold.hu

Több mint háromezer-kétszáz oldalnyi nyomozati anyaggal érkezett hétfőn dr. Tóth Attila  ügyész a járásbíróságra, hogy dr. Gajdos Anikó bíró és tanácsa elkezdhesse a 2012 nyarától 2013 novemberéig tartott bűncselekmény-sorozat tárgyalását.


Az első- és másodrendű vádlottak Ausztriában – például Fülesen, Pomogyon, Vallában, Locsmándon, Sopronkeresztúron – és hazánk több településén traktorokat, trágyaszórót, permetezőberendezést, pótkocsit, körbálázó gépet loptak el, bűnsegéd közreműködésével. Ez utóbbi hol sofőrként segített, hol csak vigyázta az út „tisztaságát".


A zsákmányt a Röjtökmuzsajhoz közeli erdőben „pihentették", majd orgazdák által értékesítették potom áron: többmilliós értékek alig pár százezer forintért cseréltek gazdát. Persze megtörtént, hogy egy húszmilliós szerelvényért már hárommilliót kaszáltak.


– Az első lopás hecc volt, aztán láttuk, működik a dolog – vallotta az elsőrendű vádlott, egy 1991-es születésű, érettségizett fiatalember, aki korábban két hónapig szezonális mezőgazdasági munkát végzett Ausztriában. – Az osztrák gazdák egyáltalán nem vigyáztak a traktorokra. Bennük hagyták az indítókulcsokat éjszakára. Egy átmulatott pomogyi éjszaka után vetődött fel, mi lenne, ha elhoznánk néhányat. Sok helyen sikerrel jártunk. Most már sajnálom, amit tettem... Az orgazdákat? Azokat a társam hajtotta fel.


– Többször is megtörtént, hogy falumbeli társam az interneten műholdas felvételeket elemzett, ezután indultunk portyára. Az akciók előtt közös barátunk sírjánál imádkoztunk, legyen szerencsénk! – mondta nem kis elképedést kiváltva a másodrendű vádlott, aki szakmunkásként dolgozik.


A büntetőper első napja a bűnsegéd, valamint az orgazdasággal vádolt személyek meghallgatásával zárult. A tárgyalás szerdán a tanúk megidézésével folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!