Sopron és környéke

2016.02.08. 09:59

A történelem írta Irénke néni 101 évét

Már második, háromjegyű számmal jelzett születésnapját ünnepelte a Gold Apartmanházban élő Bakoss Tiborné.

kisalfold.hu

Irénke néni kalandos élettörténetét a nagybetűs történelem írta: 101 évvel ezelőtt a mai Horvátország területén, Károlyvárosban született, édesanyja még a magyar tenger partján sétáltatta. Édesapja 1918-ban magyarnak vallotta magát, költöznie kellett, a család Celldömölkre került.


Irénke néni 1935-ben költözött már fiatalasszonyként Győrbe, ahol boldog és aktív életet élt. Unokahúga, Velicsányi Péterné elmesélte, Irénke néni imádott utazni és öltözködni. Az ÉDÁSZ könyvelőjeként ment nyugdíjba, de 75 éves koráig a lottóigazgatóság megbízásából ellenőrizte és számolta a szelvényeket.


Bakoss Tiborné csinosan, világoskék kosztümben várta az őt ünneplőket.


– Rendben vagyok? – kérdezte többször, szorítva az önkormányzattól kapott virágcsokrot.


– Köszönöm, nagyon köszönöm a kedvességet! – tette hozzá mindig mosolyogva. Irénke néni 1968-ban temette el a férjét, gyermekük nem született, ám húga és családja nagy szeretettel veszik körül ma is. A 101 év nem látszik meg az asszony arcán, bár figyelme sokszor már elkalandozik és a szeme világát elvesztette, a régi időkre szívesen és jól emlékszik.


Arra például, hogy 87 évesen még gyalog sétált fel a Károly-kilátóhoz, vagy arra, hogy 92 évesen rendszeresen és egyedül utazott Győrből Sopronban élő unokahúgához...


Nyitókép: Isten éltesse!  Bakoss Tiborné kalandos 101 évet élt le. (Felvételünkön mellette az unokahúga.) Fotó: Magasi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!