Sopron és környéke

2016.01.14. 10:39

Társasház épül a fák helyén Sopronban

Felháborodott olvasóink hívták fel a figyelmet arra, hogy Papréten egészséges fákat vágtak ki. Az ingatlan tulajdonosa szerint volt hozzá engedélyük.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

A városháza álláspontja:

Az ingatlan teljes mértékben magántulajdonban áll. Abban az esetben szükséges fák kivágásához engedélyt kérni, ha azok közterületen, Lőverek jellegvédelmi területén vagy helyi természetvédelmi területen vannak. Mivel a fenti ingatlan egyik kategóriába sem sorolható, ezért a fák kivágása nem engedélyhez kötött.


Az ingatlan tulajdonosa (tulajdonosai) rendelkezik a fák sorsáról teljes mértékben. A fentiek alapján Sopron Megyei Jogú Város Jegyzője nem adott engedélyt a fák kivágásához, mivel azokhoz nem is kell engedélyt kérni.

Környezetvédők ingerülten tették szóvá, hogy  Paprét nemrég átadott utcája mentén, a Híd utca felé eső részen barbár pusztítást végeztek: több fát vágtak ki, fenyőt, vadgesztenyét, hársat. Vajon mi indokolja mindezt? – vetették fel a kérdést.


Ottjártunkkor valóban tőből kivágott, azóta feldarabolt fák hevertek szerteszét.


 – Társasház épül, a fából tűzifa lesz – mondta Groszmann László, miközben rendezgette az elszállításra váró törzseket, ágakat.


 – Az összesen mintegy kétezer négyzetméteres területet annak rendje s módja szerint az önkormányzat által meghirdetett liciten vásároltuk meg tavaly. A licitpapírral együtt adták a hivatalos igazolást is, miszerint a rendezési terv alapján a terület beépíthető – tájékoztatott Rabi Gyula, egy építőipari vállalkozás, illetve immár az érintett ingatlan tulajdonosa.


– Hamarosan tehát társasházakat hozunk létre, s a leendő földmunkák miatt volt szükség néhány fa kivágására. Csak azokat termeltettük ki, amelyek lehetetlenné tették volna az alapozási munkálatokat. A szakemberek úgy tájékoztattak, a kivágott fák közül csak egy volt teljesen egészséges, a többi már túlkoros, némelyik tőkorhadt, már rossz állapotban.


– Hangsúlyozom, a fakivágásokra megkaptuk a hivatalos engedélyt. Előtte egyeztettünk a polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályával, valamint annak környezet- és természetvédelmi megbízottjával – folytatta a tulajdonos. – A leendő társasházak több mint húsz lakásának kivitelezése  tavasszal kezdődik el. A házak elkészülte után pedig új fákat ültetünk a területre – zárta Rabi Gyula.


Nyitókép: A papréti területen társasházak alapozását tették volna lehetetlenné a fák. A felvételen Groszmann László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!